Alergie

Alergie


Alergie jsou onemocnění charakteristické nepřiměřenou reakci imunitního systému na běžné a za normálních okolností neškodné látky, potraviny. Jejich společným jmenovatelem je velká, přehnaná a tělu škodlivá reaktivita imunitního systému. V USA iv Evropě počet výskyt alergií stoupá, postihuje téměř třetinu populace, čímž prokazuje se sennou rýmou, alergickou dermatitidou a alergií na potraviny.

Výskyt alergií zvyšuje příliš civilizovaný způsob života, oddělení se od kontaktu přírodou, se zvířaty.
Výsledky několika studií prokázaly, že kontakt s hospodářskými zvířaty ve včasném dětství je nezávislým protektivním faktorem pro vývoj alergie u dětí ve věku 5 let a mohl by vysvětlovat rozdílný výskyt alergických onemocnění mezi průmyslovým a venkovským oblastem.

Pro zdravý imunitní systém je nutné zajištění kontaktu s nízkými dávkami různých antigenů od útlého dětství, které poskytují například domácí zvířata. Opačně, pokud dítě už má alergii, je pozdě přemýšlet nad těmito možnostmi, zvířata i koberce musejí pryč.
Více škody než užitku přinášejí reklamy navádějící na sprayování všeho možného a vytvářející fobii před mikroorganismy, roztoči a přirozenými součástmi prostředí. Imunitní systém se vyvíjí postupně pokud správné funkci se musí od útlého destva "učit rozpoznat" co je tělu vlastní, což je neškodné z vnějšího prostředí a co je škodlivé, proti čemuž se třeba bránit. Přílišná dezinfekce a izolace brání kontaktu s antigeny. Imunitní systém jednoduše řečeno potřebuje "čistou špínu".
Příklad: laboratorní zvířata chovaná od narození ve sterilním prostředí a krmena sterilním krmivem po vypuštění do přirozeného prostředí velmi rychle zahynou na různá infekční onemocnění.

Mnoho alergických reakcí je úzce spojených s nadměrnou konzumací prozánětlivých omega-6 rostlinných olejů (řepkový, slunečnicový) a margarínů s obsahem škodlivých trans-mastných kyselínv a nedostatečnou konzumací potravin obsahujících omega-3.
Alergie a astma jsou příliš komplexní pro jednoduchou odpověď, ale určitě by jeden z prvních kroků měl směřovat ke zvýšení konzumace omega-3 tuků a zároveň ke drastickému snížení omega-6 tuků, trans - mastných kyselin, ztužených margarínů a všech balených potravin, které tyto tuky obsahují.
Omega3 mastné kyseliny jsou v dnešní potravě zastoupeny minimálně, což přispívá k nadměrnému výskytu alergií. Všude jsou jen rostlinné tuky, dokonce se nenápadně začínají přidávat do sýrů, jakože másel (M-sielko) pod záminkou strašáka cholesterolu. Alergie se tak objevují už v dětství, rodiče navštíví alergologa, který dětem předepíše antihistaminika případně lokálně působící kortikoidy (nosné spraye) tlumící alergickou reakci. Je to dostatečné řešení? Dá se udělat víc?


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.