Nabytek omega-6 a diabetes 2. typu

Home » Nutraceutika a onemocnění » Cukrovka » Nabytek omega-6 a diabetes 2. typu

Nabytek omega-6 a diabetes 2. typu


Nadbytek nenasycených omega-6 MK - nejvýznamnější dietní faktor vzniku diabetes 2.


Předchozí studie z období před 10-30 lety zjistili, že onemocnění diabetes 2. typu je úzce spojeno s obezitou a že udržování zdravé hmotnosti (BMI) snižuje riziko vzniku onemocnění.

Nicméně nové studie z poslední dekády ukazují, že i při udržování zdravé hmotnosti, některé potraviny, které přispívají k posílení zánětlivé reaktivity imunitního systému (prozánětlivé omega-6 nenasycené tuky a bílkoviny červeného masa) mohou hrát důležitější roli v rozvoji diabetes 2. typu jako samotná nadváha.

Významné důkazy v posledních několika letech naznačují, že lidé se zvýšenými hladinami některých zánětlivých bílkovin, bez ohledu na jejich tělesnou hmotnost, mají zvýšené riziko diabetes.

Diabetes 2. typu

S ohledem na nejnovější vědecká zjištění bude třeba přehodnotit zastaralé dietní doporučení typu:

"konzumujte hodně nenasycených tuků a vyhýbejte se nasyceným tukem"

 

ve smyslu nových vědeckých poznatků:

"rozlišujte nenasycené tuky a konzumujte je v rovnováze av zdravé míře"

 

"rozlišujte přirozené nasycené tuky které nepředstavují metabolické riziko a mnohé jsou zdraví prospěšné, vyhýbejte se nepřirozeným trans-formám nasycených tuků blokujícím metabolismus"

 

Trans formy tuků obsahují nejvíce: margaríny, hydrogenované rostlinné fritovací oleje, listové těsto a fornetti, margarínové zákusky z cukrářských výrob (bez másla), suché krekry, pečené cereálie na dobré ráno s částečně hydrogenovaných rostlinnými oleji, bramborové chipsy.


Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Home » Nutraceutika a onemocnění » Cukrovka » Nabytek omega-6 a diabetes 2. typu