Speciální potraviny proti cukrovce

Home » Nutraceutika a onemocnění » Cukrovka » Speciální potraviny proti cukrovce

Speciální potraviny proti cukrovce


Rostlinné látky snižující tvorbu toxických glykačných produktů při cukrovce .

Výsledky nejnovějších vědeckých studií potvrdily schopnost prirozdzene vyskytujících se látek rostlinného původu ( fytochemikálií ) minimalizovat tvorbu toxických glykačných metabolických produktů ( AGE ) .

Toxické glykace metabolické produkty vznikají reakcí vysoké hladiny krevního cukru s bílkovinami krevního séra . Jsou jednou z hlavních příčin , proč mají diabetici vysokou pravděpodobnost rozvoje degenerativních onemocnění - aterosklerózy , vysokého krevního tlaku , mozkové mrtvice , oslabené cirkulace v končetinách , žilní trombózy a poškození cév sítnice s následkem slepoty .

Hlavním důsledkem hyperglykémie - zvýšené hladiny cukru při cukrovce je zvýšená reakce krevního cukru s aminokyselinami a bílkovinami krevního séra . Tato reakce cukru a bílkovin se nazývá Neenzymové glykace a vyúsťuje do tvorby glykačných metabolických produktů ( AGE ) . Následně AGE se vážou na proteinové receptory buněk v celém těle a způsobují poškozující zánětlivý proces.


Tradiční rostliny blokující tvorbu glykačných produktů ( AGEs )

Množství nahromaděných glykačných produktů u diabetiků přímo souvisí s poškozením ledvin , poškozením nervů , oční retinopatií a kataraktem oka. Klinickými experimenty se zjistilo že látky snižující tvorbu glykačných produktů působí na enzym aldoreduktáza , tato společná schopnost více látek vytvořila skupinu takzvaných inhibitorů aldoreduktázy ( ARI ) . Mezi inhibitory ARI patří synteticky připravené látky : fidarestat a přirozené rostlinné látky nacházející se ve více potravinových zdrojích. V této kapitole se budeme zabývat výzkumy rostlinných zdrojů inhibitorů aldoreduktázy ( ARI ) .


Zázvor , skořice , kurkuma - chrání před poškozením vysokými hladinami cukru

V nejnovější studii z roku 2008 byla hodnocena účinnost 17 ​​rostlin použitelných v léčbě diabetes zaměřena na schopnost snižovat tvorbu glykačných produktů. Nejúčinnějšími se ukázaly extrakty ze zázvoru , skořice a kurkumy , zatímco extrakty pepře , zeleného čaje , jablek , bazalky a kůry citronu snižovaly tvorbu mírnější. Následně se vybrané nejúčinnější extrakty zázvoru , skořice a kurkumy testovali v laboratorních podmínkách metodou použití fruktózy a proteinů zvířecí oční čočky sledující ovlivnění tvorby glykačných produktů.

Extrakty zázvoru , skořice a kurkumy účinně chránily proteiny oční čočky před poškozením podáním vysoké dávky fruktózy . Tvorba glykačných produktů v oční čočce byla snížena o 40 až 90% při koncentracích extraktů 1mg/ml .

Tyto pokusy ukázaly že rostliny které jsou velmi dobře snášeny mohou být zdrojem bezpečných fytochemikálií použitelných v léčbě redukující škodlivé následky spojené s tvorbou glykačných produktů při cukrovce . ( Zdroj : Saraswat M et al , . British Journal . Nutrition . 2008 Nov , 6 :1 - 8 )

Skořice se používá v tradiční medicíně jako přírodní prostředek snižující hladiny cukru . Více o vlivu skořice na hladiny cukru si přečtěte v článku: Účinky skořice


Gurmar - tradiční indický přírodní lék na diabetes

Gurmar se používá v tradiční Indické medicíně v léčbě cukrovky více než 2000 let. Hlavní léčebné použití rostliny v regionu Indie je při začínající cukrovce , kdy je částečně snížená schopnost slinivky vytvářet inzulín (diabetes nezávislý na inzulínu) . Snižováním nadměrně zvýšené hladiny cukru se zabraňuje vzniku toxických glykačných produktů. Gurmar nejen snižuje hladiny cukru ale dokonce dokáže obnovit tvorbu inzulínu a tím úplně vyléčit z cukrovky. Více informací o účincích přírodního antidiabetika si přečtěte v článku: Gurmar .


Hořká dýně ( tykev )

Hořká dýně ( tykev ) působí stejně jako chrom , zlepšuje využití krevního cukru a zlepšuje glukózovou toleranci - schopnost přenášet cukr z krve do buněk .
100ml šťávy hořké tykve zlepšilo glukózovou toleranci o 73 % ( J Ethnopharmacology 17 (1986) 277-282) . V následující studii vodný extrakt hořké tykve snížil hladinu krevního cukru o 54 % ( Phytotherapy Res 7 , 4 ( 1993 ) : 285-289 ) .

Dalším velmi cennou vlasnosti hořké tykve je stimulace tvorby a nárůst počtu beta - buněk pankreatu . Beta buňky vytvářejí inzulín. Autoři experimentální studie na zvířatech zjistily schopnost obnovy beta buněk po podávání extraktů hořké tykve ( Diabetes Res Clin pracoval 40 , 3 (June 1998 ) :145 - 51 ) .


Hypoglykemický účinek byl prokázán při použití všech částí rostliny , nejvýraznější je však při konzumaci plodů , kde se nachází nejvíce steriodných saponinů - charantínov , alkaloidů a inzulínu podobných proteinů.

Více o obecných účincích a použití si přečtěte v sekci: Hořká dýně ( tykev )

Více o mechanismu farmakologických účinků Gurmaru a Hořké tykve si přečtěte v sekci: Přírodní inhibitory DPP - 4


Flavonoidy

Flavonoidy patří mezi účinné přirozené zdroje inhibitorů aldoreduktázy ( ARI ) . V jedné z klinických studií flavonoidy kvercetrín a miricetín vykázaly významné zpomalení vzniku očního kataraktu způsobeného vysokou hladinou cukru - galaktózy . V jiné experimentální studii flavonoidy epigallokatechin , quercetrín , quercetrín - 2 - acetát , quercetrín , rutin , hesperidin , hesperidin chalkony a naringinín prokázaly různý potenciál tlumit aktivitu aldoreduktázy .


Lesklokůrka jedlá - Ganoderma applanatum

Tato dřevokazná houba roste celý rok na živém i mrtvém dřevě listnatých stromů , přednostně na doutnající dřevě . Studie korejských výzkumníků z roku 2005 zjistila potenciál vodních a lihových extraktů z této houby inhibovat aldoreduktázu při streptozolocínom vyvolané diabetes na zvířecích modelech . ( Zdroj : Phytotherapy research.2005 , vol. . 19 , p. . 477-480 )
Přirozené fytochemikálie obsažené v Lesklokorka plošky mají schopnost ochraňovat před poškozováním tkání glykačnými produkty při cukrovce .


Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Home » Nutraceutika a onemocnění » Cukrovka » Speciální potraviny proti cukrovce