Oční nemoci

Home » Nutraceutika a onemocnění » Oční nemoci

Použití specifických nutrientů v prevenci a léčbě očních onemocnění


Potrava bohatá na antioxidanty, EPA a DHA


V roce 2001 ukončil Národní institut pro léčbu očí klinickou studii zkoumající závislost věku a výskytu ztráty zraku (AREDS). Jedním z výsledků studie bylo doporučení podávání antioxidantů vitamínu C, vitamínu E, beta-karotenu a zinku jako standardní součásti péče v prevenci věkem podmíněné ztráty zraku.

V roce 2007 následovalo zahájení násednej studie AREDS-2, zkoumající vliv Omega-3 EPA a DHA, luteinu a zeaxantinu na prevenci věkem podmíněné ztráty zraku a výskytu kataraktu. Do studie je zařazeno 4 000 účastníků ve věku 50-58 let. Studie potrvá 6-8 let. Předběžné výsledky jsou velmi překvapivé:

Vyšší příjem DHA sníží o 50% výskyt pokročilé cévní (tzv. vlhké formy) degenerace žluté skvrny.
O 50% se snižuje výskyt závažné tzv.. suché formy degenerace žluté skvrny.
U lidí konzumujících zvýšené množství luteinu a zeaxantinu se snižuje riziko výskytu obou forem degenerace o 50%.
Existují další důkazy o synergickém působení karotenoidů luteinu a zeaxantinu spolu s Omega-3 v neuroprotekcii světlocitlivých receptorů oka (Invest Ophthalmo Vis Sci 2007; 48:5168-77).


Karotenoidních barviva v prevenci degenerace žluté skvrny, ostré vidění


Získaná makulární degenerace - degenerace žluté skvrny je nejčastější příčinou způsobující částečnou ztrátu zraku až úplnou slepotu u lidí starších 55 let. Je to nezvratná chorobná změna postihující přibližně 30% populace nad 55 let. Hlavní příčinou získané degenerace žluté skvrny je radikálové poškození citlivého tkáně sítnice které se kumuluje narůstajícím věkem. Hlavním fyzikálním faktorem je dlouhodobé působení UV-záření.
V oblasti výzkumu působení luteinu a zeaxantinu jako potencionálně účinných výživových doplňků v prevenci získané makulární degenerace (žluté skvrny, AMD) byly dosaženy výrazné pokroky.
Podle studie z roku 1994, zvýšená konzumace zelené potravy s obsahem karotenoidů působila ochranně před výskytem vlhké formy makulární degenerace (Seddon JM., JAMA 1994; 272: 1413-1420).
Karotenoidy lutein a zeaxantin nejčastěji spojováno se snížením rizika makulární degenerace se vyskytují ve vyšším množství zejména v listové zelenině, špenátu, kapustě. Konzumace špenátu více-krát týdně významně snížila riziko výskytu a rozvoje onemocnění.
Nejkoncentrovanější přirozeným zdrojem karotenoidů obsahuje řasa chlorella, jejíchž představuje přirozený a snadno vstřebatelný zdroj karotenoidů. Pro srovnání obsahu karotenoidů uvádíme obsah v jednotlivých potravinách.

Co je důležité při výběru chlorelly? Z hlediska výživy očí je nejdůležitější co nejvyšší obsah karotenoidů který je závislý na podmínkách ve kterých se chlorella kultivovala. Porovnejte si obsah chlorelly kultivované v subtropické oblasti korálových ostrovů s jinými zdroji. Zde najdete konkrétní analýzu obsahových látek Chlorelly.


Esenciální omega-3 mastné kyseliny


jsou důležitými stavebními jednotkami světlocitlivých receptorů oční sítnice a nervových buněk šedé mozkové kůry odpovědných za zpracování vizuálního vjemu. Omega-3 mastné kyseliny se nejvíce koncentrují právě ve fotoreceptorech oční sítnice. Zajišťují celistvost a funkčnost očních epitelových buněk obsahujících světlocitlivé pigmenty. Chrání buňky před poškozením oxidativním stresem a tím chrání před ztrátou zraku. Esenciální omega-3 přispívají také ke zvýšení pružnosti - elasticity cévní stěny a tím ke zdravé cirkulaci krve a prokrvení oční sítnice.


Dokosahexaenová kyselina - DHA


Od početí a raného vývoje lidského zárodku se tato esenciální kyselina přednostně ukládá v mozku, v membránách nervových buněk a membránách buněk oční sítnice (Am J Clin Nutr 2006; 83:1452 S-1457S).

DHA se svým obsahem podílí asi na 30-35% celkového množství mastných kyselin v nacházejících se v oku. Je nezbytně nutná pro výstavbu nervových buněk.

DHA přeměněná na tkáňové mediátory ovlivňuje tvorbu leukotrienů a tím chrání buňky oka před oxidativním poškozením. Tato ochrana je důležitá v prevenci oslabení nebo úplné ztráty zraku.

Omega-3 DHA je prekurzorem neuroprotektínu D-1, který přímo chrání světlocitlivé buňky. (Neurotrophins ENHANCE retinal pigment epithelial cell survival through neuroprotectin D1 signaling.Proc Natalii Acad Sci USA. 2007; 104:13152-7).
DHA suplementace - přidávání do potravy určené pro dětskou výživu podporuje ostrost vidění a rozvoj inteligence dětí (Early Hum Dev 2007; 83:279-84).


Kyseliny eikosapentaenové - EPA


Z EPA se vytvářejí protizánětlivě působící prostaglandiny chránící prez zánětem slzné žlázy, zánětem meibomálnych žláz víček produkujících ochranný maz a zánětem povrchu oka. Zhoršená funkce, zánět mazových žláz víček způsobuje syndrom suchého oka, podráždění a pocit pálení. EPA pomáhá stabilizovat hydrofilní-lipofilní slzný film chránící očnici.

Alfa-linolenová kyselina - ALA

Snižuje tvorbu cirkulujících zánětlivých cytokinů spojovaných se vznikem syndromu suchého oka. Je zdrojem pro tvorbu prostaglandinu PGE-1 který je zodpovědný za hydrataci, tvorbu očního maziva a zvlhčování očí.


Rybí olej je bezpečné a účinné řešení syndromu suchého oka.


Syndrom suchého oka je charakteristický přítomností zánětlivého procesu oční tkáně. Rybí olej podporuje přirozenou protizánětlivou reakci těla. Studie hodnotící vliv EPA a DHA na výskyt syndromu suchého oka u 32 470 žen zjistila že konzumací uvedených omega-3 došlo k významnému snížení výskytu syndromu suchého oka. Ženy konzumující ryby 5x týdně měli o 68% nižší výskyt syndromu suchého oka ve srovnání s konzumací 1-krát týdně (Am J Clin Nutr 2005; 82:887-893).

Výsledky několika klinických studií poukazují na vysokou účinnost podávání oemge-3 mastných kyselin při syndromu suchého oka, která přináší výhodu trvalého zlepšení a stabilizace hydrofilní-lipofilní-hydrofilní třívrstvých slzného filmu.

Oční kapky s obsahem polymerů (hypromelosa nebo zkráceně hypromelóza) neřeší příčinu syndromu suchého oka, jen dočasně nahrazují oslabenou a nestabilní vrstvu slzného filmu náhradním polymerovým filmem.

Z několika klinicky podložených důvodů lze doporučit omega-3 jako primární léčbě a náhradní polymery ve formě očních kapek jen jako doplněk k překonání akutních stavů.


Rybí olej zlepšuje prokrvení


Správně fungující cévy a dostatečné prokrvení tkání jsou klíčem ke zdraví očí. Funkčnost zraku je závislá na spleti cév zajišťujících dodávku krve do jednotlivých oblastí. Rybí olej je zdrojem mastných kyselin z nichž se vytvářejí látky uvolňující napětí cév a rozšiřující cévy, tím pomáhají zlepšovat prokrvení (Am J Clin Nutr 2002; 76: 326-330).


Rybí olej působí proti oxidativnímu poškození


Součástí vizuálního vjemu není jen průnik a zpracování obrazu viditelného světla. Světlo je doprovázeno neviditelným ultrafialovým zářením které spolu s viditelným světlem dopadá na oční sítnici. Dlouhodobě způsobuje oxidativní stres a při oslabených ochranných mechanismech může způsobit oslabení až dokonce ztrátu zraku. Oxidativnímu poškození dokáží zabránit látky zachycující a neutralizující vzniklé volné radikály nebo látky snižující produkci zánětlivých leukotrienů vyvolaných působením UV-záření. Rybí olej působí ochranně proti nadměrné produkci zánětlivých leukotrienů a oxidativnímu třepení tuků (Arch Intern Med 2005; 165:725-730).


Kvalita rybího oleje je rozhodující


Přípravky obsahující purifikované - čištěné rybí oleje jsou v suplementaci vhodnější než samotné ryby, protože mají významně nižší obsah toxinů než původní potravina - ryby.

Omega-3 tuky jsou chemicky nestabilní molekuly a velmi snadno podléhají oxidaci, rozkladu. Proto je velmi důležitý proces výroby v ochranné atmosféře dusíku. Čerstvost lze snadno rozpoznat pomocí nepřítomnosti zápachu žluklé oleje. Čerstvý a správně skladován rybí olej nesmí mít stopy takového zápachu. Technologicky nejpokročilejší výrobci navíc dokáží speciální molekulární destilací a absorpcí odstranit úplně všechny toxiny a přirozený zápach po rybách. Výsledný produkt je tak absolutně čistý, svěží a bez jakéhokoliv zápachu. Více o těchto produktech se dozvíte v sekci Omega-3 rybí olej natural.


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

 
Home » Nutraceutika a onemocnění » Oční nemoci