Prevence trombózy

Jaké faktory zvyšují riziko vzniku trombózy?


• imobilita: nedostatek pohybu, sedavé zaměstnání, dlouhotrvající operační výkony, hospitalizace na lůžku
• Obezita, metabolické poruchy - diabetes
• Zvýšená srážlivost krve: těhotenství, antikoncepce, kouření
• Přítomnost zánětlivého procesu původu infekčního poúrazového a autoimunitního
• Nevhodná výživa podporující mikrozápal cév (omega-6 výrazná převaha) doprovázená vysokým obsahem cholesterolu


Jak lze předcházet vzniku trombózy?


Stejně jako trombóza vzniká současným spolupůsobením několika faktorů, její účinná prevence nebo léčba musí zahrnovat co nejvíce opatření. Předcházet vzniku žilní trombózy je možné kombinací účinných opatření:

1. dostatek pravidelného pohybu - fyzická námaha aktivuje tvorbu fibrinolyzínu, enzymu rozkládajícího krevní sraženiny. Pohyb je přirozeným lékem na trombózu, který si nemusíte kupovat v lékárně a účinností daleko převyšuje různé "gely na oteklé a unavené nohy" které působí jen lokálně (místně) povrchově. Fyzická aktivita zvýšením aktivity fibrinolyzínu působí antikoagulačně ve všech cévách

2. kalorická přiměřenost potravy - nadměrný příjem energie (v jakékoliv formě) aktivuje nekontrolovatelné množství volných radikálů s následným zánětlivým poškozováním cévní stěny, obezita často přerůstá do diabetes z důvodu radikálové poškození pankreatu s dalším urychlením degenerativních procesů v cévách

3. pokud možno na jisté období vyloučit a změnit antikoncepci, estrogeny přispívají ke vzniku trombózy

4. pozornost věnovat doléčení jakých koliv infekcí, dlouhodobé chronické infekce aktivací zánětlivých procesů zvyšují rizika trombózy. V doléčování využít přirozené speciální potraviny s antiseptickými účinky - česnek, zázvor

5. upravit výživu tak aby obsahovala více omega-3 tuků a více přirozených enzymů působících fibrinolytickou a protizánětlivě. Omega-3 tuky přirozeně ředí krev a tím zabraňují trombóze.


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.