Chlorella

Charakteristika


Chlorella patří mezi zelené řasy, je to jednobuněčná sladkovodní řasa s nejvyšším obsahem chlorofylu z potravin využitelných v lidské výživě.

Před více než 100 lety profesor Beijerinck v Nizozemsku poprvé kultivoval Chlorellu v laboratorních podmínkách. Chlorella dostala pojmenování složením slovíček "chlor" pro zelenou barvu a "ella" pro malé rozměry.

Buňka chlorelly má oválný tvar s rozměrem 2-10 mikrometrů. Je charakteristická tím, že v jednotlivé buňce se nacházejí několik rostlinné pigmenty: chlorofyl-a, chlorofyl-b a současně obsahuje i karotenové a xantofylové barvivo charakteristické pro vyšší rostliny. V chlorelle probíhá fotosyntéza podobně jako při vyšších rostlinách.


Potravina tisíciletí?


Chlorella je přírodní doplňkový zdroj mnoha živin, vyniká nejvyšším obsahem chlorofylu. Původně se předpokládalo že se stane potravinou tisíciletí. Použití chlorelly navzdory mnoha výjimečným vlastnostem zůstalo při speciální výživě, kde má své opodstatnění, avšak přináší i svá rizika. Více se dozvíte v následujících článcích.


Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.