Výživové vlastnosti chlorelly

Home » Nutraceutika ve výživě » Chlorella » Výživové vlastnosti chlorelly

Výživové vlastnosti chlorelly


Chlorella je bohatým zdrojem živin. Obsahuje 60-70% bílkovin, 8% vlákniny, 2% oligo-a polysacharidů, 2-3,5% chlorofylu, karotenoidní barviva, 10% tuků s obsahem esenciálních mastných kyselin, vitamíny, kyselinu listovou, minerální látky, 1% draslíku a 0,15% železa. Je nejbohatším potravinovým zdrojem chlorofylu.


Přirozený zdroj železa


Pro vysoký obsah dobře vstřebatelného železa je chlorella nejvhodnějším přirozeným zdrojem železa.

Užívání chlorelly je přirozeným doplněk železa pro ženy s pravidelnou menstruací nebo při všech stavech souvisejících s nedostatkem železa. Užívání chlorelly při nedostatku železa je výhodnější než užívání syntetických přípravků s obsahem železa. Z důvodu horší vstřebatelnosti syntetických forem železa je nutné podávat vyšší dávky, což ale často způsobuje zažívací potíže. Železo obsažené v chlorelle má vysokou vstřebatelnost a nezpůsobuje zažívací potíže.


Detoxifikace těla


Chlorella je nejbohatším přirozeným zdrojem chlorofylu. Vnitřně užívaná chlorella má silné detoxifikační účinky. Chlorofyl je schopen vázat a vyloučit z těla dioxiny a těžké kovy. Užívání chlorelly plní funkci střevní očisty a buněčné hygieny. Očistné účinky jsou využitelné v léčbě atopických ekzémů kůže. Kumulace různých škodlivým v těle přispívá k rozvoji alergických a ekzémových onemocnění.


Obnova, regenerace buněk


Vysoký, až 70% obsah bílkovin je zdrojem pro regeneraci buněk. Velmi účinnou složkou chlorelly je takzvaný růstový faktor CGF (Chlorella 's Growth Factor - růstový faktor chlorelly). Jsou to vlastně rozložené nukleotidy buněčných jader chlorelly. "Růstový faktor" má podpůrný účinek na obnovu nukleových kyselin jader buněk, podporu dělení buněk a tím i možný omlazující a posilující efekt.


Podpora růstu a chuti k jídlu u dětí


Vysoký obsah širokého spektra aminokyselin a nukleotidů - až 70% hmotnosti chlorelly je vhodný pro podporu a urychlení růstu dětí. Ze zkušeností s podávání chlorelly dětem lze Doporučil podávání chlorelly spolu s rybím tukem při nechutenství, zaostávající růstu a celkové tělesné slabosti.


Ochrana očí a kůže před účinky UV-záření


Vysoký obsah karotenoidů, luteinu a zeaxantinu má velký význam ve výživě oční sítnice zaměřené na zachování ostrosti zraku ve vyšším věku. Příjem uvedených látek současně zvyšuje ochranu očí a kůže před škodlivým působením UV-záření.


Příznivý vliv na vyprazdňování


Vysoký obsah vlákniny v chlorelle usnadňuje pasáž střev, tím působí na zrychlení vylučování toxických látek z těla. Tyto účinky přispívají k prevenci před rakovinou tlustého střeva.


Posílení růstu vlasů, nehtů a regenerace pokožky


Vysoký obsah provitaminu vitaminu A, vitaminu B-12 a kyseliny listové spolu se širokým spektrem bílkovin a nukleotidů působí stimulačně při oslabeném růstu nebo vypadávání vlasů, pomáhá při lámavosti nehtů. Užívání chlorelly může pomoci vyživení a rychlejší regeneraci pokožky, obnově mladistvého a svěžího vzhledu pokožky.


Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Home » Nutraceutika ve výživě » Chlorella » Výživové vlastnosti chlorelly