Použití kokosového oleje

Home » Nutraceutika ve výživě » Kokosový olej » Použití kokosového oleje

Použití kokosového oleje v přípravě jídel


V případě použití na přípravu jídel je třeba rozlišovat dvě základní kvality kokosového oleje, panenský kokosový olej a běžný kokosový olej. Je vhodné využívat obě kvality, protože každá kvalita kokosového oleje má své výhody.


Jaký je rozdíl mezi panenským a běžným kokosovým olejem?


Z hlediska zdravotních účinků jsou obě kvality kokosového oleje rovnocenné a to z důvodu stejného složení mastných kyselin.

Rozdíl mezi panenským a běžným kokosovým olejem je zejména ve způsobu získávání a zpracování suroviny, kokosové dužiny a tím ve výsledných senzorických vlastnostech - barvě a vůni.


Panenský kokosový olej


Panenský kokosový olej se získává lisováním vysušené dužiny bez zahřívání. Tímto způsobem získává méně oleje, výhodou této metody je zachování aromatických látek, intenzivní vůně vylisovaného oleje. Surovina pro přípravu panenského kokosového oleje se musí důkladněji vybírat, musí obsahovat minimum kvalitativní nevyhovujících plodů aby nebylo nutné vylisovaný olej dál čistit.

Tento typ oleje je pro svou příjemnou nasládlou vůni obzvláště vhodný pro přípravu sladkých jídel, zákusků, koláčů, palačinek tak na přímou konzumaci s pečivem, cereáliemi, v kombinaci s ovocnými džemem. Palačinky připravené na panenském kokosovém oleji mají jedinečnou jemnou vůni a chuť. Nasycené tuky kokosového oleje dodávají sladkému pečivu, koláčem zvýšenou vláčnost, jemnost a bohatší vůni. Na rozdíl od margarínů (chemicky nasycených tuků) je použití kokosového oleje zdravotně prospěšné.

Často se využívá i jako kvalitní kosmetický olej pro šetrné ošetření citlivé pokožky a vlasů.

Kokosový olej pro běžné použití v kuchyni
Běžný kokosový olej se zpracovává, lisuje ze sušené dužiny s použitím mírně zvýšené teploty do 60-80 stupňů.

Zvýšením teploty se zlepšuje lisovateľnosť a výtažek vylisovaného oleje. Na druhé straně zvýšením teploty dochází ke ztrátě aromatických látek, vůně. Co se týče kvality složení samotného oleje, je stejná jako u panenského, nakolik kokosový olej je nejstabilnější tuk z rostlinných olejů, má extrémně vysokou tepelnou stabilitu a odolává teplotám nad 180 stupňů.

Použití mírné zvýšené teploty při lisování nemá žádný vliv na kvalitu složení tuku samotného, ​​ovlivňuje pouze obsah aromatických látek a tedy vůni. Takto připravený kokosový olej má obvykle málo intenzivní vůni nebo je zcela bez typické vůně kokosového oleje.

Ani běžný kokosový olej, podobně jako panenský se nikdy ve skutečnosti "nerafinovat" čili nepoužívá se metoda hydrogenace za účelem zvýšení stability, protože vylisovaný kokosový olej obsahuje 95% nasycených tuků, je vysoce stabilní a molekuly nasycených mastných kyselin prostě není možné více Hydrogen.

Pokud se při kokosovém oleji uvádí pojem rafinace, může obsahovat proces zbavování zabarvení pocházejícího z hnědých slupek nebo zbavování nežádoucích zápachů.

Při výrobě může být použita metoda čištění, absorpce žlutavého zabarvení pocházejícího z tříslovin nacházejících se v hnědé kůře dužiny. Ostráňovanie zabarvení nemá vliv na samotné složení tuku, může přispět ke snížení obsahu aromatických látek.

Běžný kokosový olej je pro minimální obsah aromatických látek mimořádně vhodný pro tepelnou úpravu pokrmů, kde by nasládlá vůně byla rušivá.

Doporučuje se na dieteticky vysoce kvalitní úpravu rybího masa, obalovaných sýrů, na přípavu zeleninových omelet, zapékaných masových pokrmů, zapékaných těstovin.


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Home » Nutraceutika ve výživě » Kokosový olej » Použití kokosového oleje