Výživové vlastnosti kokosového oleje

Home » Nutraceutika ve výživě » Kokosový olej » Výživové vlastnosti kokosového oleje

Panenský kokosový olej


Panenský kokosový olej má výjimečné výživové vlastnosti. Získává se lisováním suché kokosové dužiny "za studena" při kterém teplota zpracování nepřekračuje 60 ° C. Vstupní surovina musí mít nejvyšší kvalitu protože olej se po vylisování nesmí bělit a zbavovat nežádoucích zápachů. Vynecháním rafinace si kokosový olej zachovává typickou, příjemnou, přirozenou vůni. Panenský kokosový olej se neupravuje hydrogenací, při níž vznikají zdraví škodlivé trans-formy mastných kyselin. Obsahuje pouze původní, nezměněné triglyceridové formy tuků, které jsou snadno vstřebatelné.


Tepelná stabilita


95% obsah nasycených mastných kyselin zaručuje kokosovému oleji extrémně vysokou tepelnou stabilitu. Je vhodný k použití i na smažení a pečení bez obav. Použití tepelně odolnějších částečně hydrogenovaných rostlinných fritovacích olejů (Fr.. Ol) je ze zdravotního hlediska značně rizikové a nežádoucí pro obsah škodlivých trans-forem tuků vznikajících při parciální hydrogenaci. V případě alergie na kravské máslo je kokosový olej možnou přirozenou a zdravou náhradou.


Jak skladovat kokosový olej?


Otevřené balení kokosového oleje je zbytečné skladovat v chladničce. Nepodléhá oxidaci ani rozkladu, tuchnutiu. Stačí když obal dobře uzavřete.


Tuhnutí kokosového oleje


Panenský kokosový olej je nasycený tuk což se projevuje vysokým bodem tuhnutí. Tuhne už při teplotě kolem 25 ° C, vytváří sněhobílé krystaly a připomíná spíše kokosové máslo.


Lehká stravitelnost


Panenský kokosový olej je zcela odlišný od nasycených tuků které běžně konzumujeme. Obsahuje až 75% nasycených tuků se střední délkou řetězce (MCT tuky, Medium Chain Triglycerides). Tyto tuky se po vstřebání přímo metabolizují játry, na svůj přenos nepotřebují vazbu na lipoproteiny. Zároveň se z těchto tuků nevytvářejí zásoby v tukové tkáni. Z kokosového oleje se netučného, ​​spíše pomáhá hubnout. MCT tuky z kokosového oleje zajišťují vyrovnaný přísun energie bez škodlivého kolísání hladin glukózy, což je velmi výhodné například u diabetiků.

MCT tuky kokosového oleje mají schopnost zvyšovat bazální metabolismus, což se velmi úspěšně využívá při redukčních dietách "bez diétovania", stačí když se jednoduše nahradí kalorická hodnota jiné potravy stejnou kalorickou hodnotou kokosového oleje.

 


Jak ovlivňuje kokosový olej hladiny cholesterolu?


Zhoršuje kokosový olej cholesterol, pokud obsahuje téměř výlučně nasycené mastné kyseliny? Ne, spíše opačně, příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu.

Příznivý vliv kokosového na metabolismus cholesterolu je dán rozdílnými strukturálními vlastnostmi nasycených tuků.

Zatímco margaríny obsahují až 50% škodlivých trans-forem nasycených tuků, kokosový olej trans-tuky neobsahuje. Negativní působení nasycených tuků zapříčiňují právě jejich nepřirozené trans-formy.

Nasycené mastné kyseliny kokosového oleje mají také odlišnou délku řetězce, jsou kratší než například nasycené tuky vepřového sádla nebo margarínů, které mají dlouhý řetězec. Uvedené odlišné strukturní vlastnosti nasycených tuků kokosového oleje přispívají k příznivým zdravotním účinkům.

Navzdory obsahu nasycených tuků se tedy není třeba obávat konzumace kokosového oleje. I když nepatrně zvyšuje celkový cholesterol, konzumace kokosového oleje zvyšuje právě HDL "dobrý" cholesterol. Zároveň mírně snižuje rizikový, VLDL, nebo "špatný" cholesterol. Tím přispívá k ochraně cév a pomáhá předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Obyvatelé tropických ostrovů konzumující výraznou převahu nasycených tuků pocházejících z kokosového oleje patří k státům z nejnižším výskytem kardiovaskulárních onemocnění na světě.


Kokosový olej jako součást léčby diabetes typu I. a II.


Nejnovější experimentální studie Japonských vědců zveřejněna v březnu 2010 ukázala že dietní MCT tuky, jejichž nejbohatším přírodním zdrojem je kokosový olej, snižují depozici - ukládání tělesného tuku prostřednictvím zvýšení termogeneze - tvorby tělesného tepla. Uvedené účinky byly prokázány na zvířecích modelech a také u lidí.

Současně několik studií poukazuje na léčebné možnosti využití MCT tuků v zachovávání funkce inzulínové senzitivity = citlivosti buněk na inzlín. Citlivost buněk na inzulín představuje klíčový faktor k průniku cukrů do buněk a tedy i poklesu hladin cukru v krvi. Zachování inzulínové senzitivity je proto důležitým faktorem využitelným k zastavení a zvrácení rozvíjejícího se diabetes II. typu = diabetes nezávislý na inzulínu, začínající cukrovka.

Kokosový olej je vhodný i jako dietní součást léčby diabetiků typu I. závislých na inzulínu poskytujíc vyrovnanější glykémii jako při konzumaci škrobů ve formě celozrnných cereálií.


Souhrn výživových účinků kokosového oleje


Nejbohatší přírodní zdroj nasycených mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem. (MCT tuky)

Odlišným, jednodušším metabolismem poskytuje optimální zdroj energie zlepšující činnost při oslabené funkci jater.

Vysoký obsah kyseliny laurové (50%) posiluje imunitu, má antibakteriální, antimykotické a virostatickou účinky.

Zvyšuje bazální metabolismus, čímž pomáhá snižovat BMI index bez "diétovania", snižuje břišní obezitu.

Příznivě ovlivňuje strukturu cholesterolu zvyšováním "dobrého" HDL cholesterolu.

Zamezením tvorby volných radikálů a zvýšením HDL cholesterolu snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Podporuje funkci štítné žlázy.

Zlepšuje zabudování omega-3 do buněčných stěn.

Z MCT tuků kokosového oleje se nevytvářejí tukové zásoby, přednostně se využívají jako zdroj energie.

Zajišťuje vyrovnanou glykémii u diabetiků typu I a II.

Zdroj energie pro diabetiky nahrazující cukry - součást dietní léčby diabetes typu II.

Nejbezpečnější rostlinný olej na tepelnou úpravu pokrmů, bez rizika vzniku štěpných produktů - rakovinotvorných peroxidů a aldehydů.


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Home » Nutraceutika ve výživě » Kokosový olej » Výživové vlastnosti kokosového oleje