Kurkuma

Kurkuma - koření života


Kurkuma se získává z oddenku kurkumovník dlouhého - Curcuma longa patřícího do čeledi Zázvorovitých - Zingiberaceae.


Oddenek kurkumovník se používá samostatně jako mleté ​​koření kurkuma nebo ve směsi koření kari v mnoha pikantních pokrmech pocházejících z Indie, Asie a Středního východu. Kurkumin - hlavní obsahová látka oddenku dává kari koření charakteristickou jasně žlutou barvu a výraznou chuť. Poprvé byl kurkumin izolován téměř před dvěma stoletími, chemická struktura látky - diferuloylmetánu byla determinována v roce 1910.


Stejně jako u mnoha jiných bylinách nebo koření, lidé začali historicky používat kurkumu nejprve jako přísadu do jídel. Použití kurkumy sahá historicky do dob ajurvédy, 1900 r.. před n.l. Už ajurvédská medicína zjistila že kurkuma má impozantní léčivé vlastnosti. V průběhu staletí se toto koření používalo na zmírnění bolesti, k úlevě zánětů kloubů, kůže a svalů. Také se využívalo při léčbě žloutenky, menstruačních potíží, koliky a nadýmání.


Kurkuma je nejvíce zkoumaným kořením a kurkumin patří k nejvýznamnějším fytolátky.


Současný moderní výzkum účinků kurkumínu se zaměřuje na výrazné Antioxidancia, protizánětlivé, protirakovinné a antimikrobiální účinky, také na využití v léčbě kardiovaskulárních chorob, žilní trombózy, onemocnění trávicího traktu a jater, autoimunitních onemocnění pohybového aparátu - reumatiodnej artritidy a osteoartritidy, autoimunitních onemocnění nervového systému - Alzheimerovy choroby a roztroušené sklerózy.


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.