Chelatační vlastnosti kurkumínu

Home » Nutraceutika ve výživě » Kurkuma » Chelatační vlastnosti kurkumínu

Specifické účinky kurkumínu


Chelatační vlastnosti kurkumínu


Ionty kovů - potřebné a zároveň potenciálně nebezpečné. Například měď a železo jakož i jiné ionty kovů jsou esenciálními mikroprvků potřebnými pro funkci mnoha enzymů, ale v případě že dochází k jejich nadměrnému hromadění v těle, mohou způsobovat nezvratné zánětlivé a oxidativní poškození různých tkání.

Příkladem kdy dochází ke škodlivému působení a tempu nechtěných chemických reakcí je oxidativní reakce při níž se vytvářejí beta-amyloid bílkoviny v mozku a vyúsťují do Alzheimerovy choroby.


Detoxifikace těla


Kurkumin je unikátní látka se silnými chelatačními vlastnostmi. Dokáže pevně vázat ionty kovů, obrazně řečeno "vícenásobně je uzamknout" a společně je bezpečně vyloučit ven z těla. Tímto způsobem dokáže zbavit tělo těžkých kovů.

Chelatační schopnosti kurkuminoidov odpovídají za ochranné a léčebné účinky kurkumy například před poškozením mozku Alzheimerovou chorobou, vazba polyfenolických kurkuminoidov na metalloproteinázy (enzymy obsahující v molekule atomy kovů) zabraňují zánětlivé destrukci kloubní chrupavky, stejně zabraňují nadměrnému rozkladu kolagenu s přibývajícím věkem a tím zpomalují stárnutí kůže. Přírodní kurkuminoidy jsou doporučeno v anti-age péče o kůži.

Chelatácia ortuti kurkumínom


Chelatační vlastnosti v boji proti patogenům.


Kurkumin vykazuje významnou antibakteriální a antifungální (protiplísňovou) aktivitu. Mnozí výzkumníci spojují antibakteriální účinky kurkumínu s chelatačními vlastnostmi, tedy schopností pevně vázat ionty kovů. Je známo že bakterie potřebují k přežití a množení v těle hostitele ionty železa. Kurkumin dokáže pevně vyvázat volné ionty a tím znemožnit rozmnožení patogenů. Podobným chelatačním způsobem působí například antibiotika ze skupiny tetracyklinů (minocyklin, tetracyklin). Kurkumin na rozdíl od tetracyklinů nemá závažné nežádoucí účinky.


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Home » Nutraceutika ve výživě » Kurkuma » Chelatační vlastnosti kurkumínu