Omega 3


Omega-3 mastné kyseliny - účinky na organismus


Jste také zmatený vším, co se týká tuků?

Nerozeznáte rozdíl mezi dobrými a špatnými tuky a oleji?


Nejste sami. Avšak po přečtení kapitol o tucích typu omega-3 budete mít jasno ve všem, co se týká určitých tuků, které dokáží zredukovat riziko srdečních onemocnění a rakoviny, ulevit od bolestí a dalších problémů. Zatímco mnohé tuky nejsou našemu zdraví prospěšné, nebo alespoň při nestřídmé konzumaci, tuky typu omega-3 někdy nazývané "rybí tuky" - nám velmi prospívají.

Proč je tedy stále tolik nedorozumění a zmatků kolem jedlých tuků? Všechno má obzvláště na svědomí velká chyba, která se stala v medicíně, asi tak před padesáti lety. Experti se tedy usnesli na tom, že americká veřejnost potřebuje jakousi "transfúzi" v podobě polynenasycených tuků, která by zastavila rostoucí epidemii infarktů. Zásadní chyba, která se stala, bylo opomenutí zvláštních tuků, o kterých zde budete číst - omega-3 esenciálních mastných kyselin. Americká strava už tehdy neobsahovala dostatečné množství tzv.. dobrých tuků, ale při jejich dalším snížení ve stravě se tento nedostatek dostal k nebezpečné hranici.

Mnoho vážných onemocnění může být vyléčeno, nebo se jim ještě lépe můžeme vyvarovat, pokud tyto zvláštní tuky zařadíme na správné místo v našem jídelníčku. Bohužel, stále ještě najdeme množství lékařů a dietologů, kteří nevěnují tukům velkou pozornost. I při jen nepatrných změnách, které provedete ve svém jídelníčku, budete moci brzy pozorovat výrazné zlepšení svého zdravotního stavu.

Na následujících stranách zjistíte, co jsou mastné kyseliny, co dělá tuky typu omega-3 tak jedinečnými, a proč se tolik běžných problémů, jako jsou vysušená pokožka a bolavé klouby, zlepší, pokud jsou tyto tuky zařazeny do stravy. Dozvíte se také o významné úloze omega-3 tuků při léčbě astmatu a alergie, při prevenci vážných život ohrožujících nemocí, jako jsou nemoci srdce, cukrovka a rakovina. Dozvíte se, proč se tímto zvláštním tukem říká "potrava mozku" a jak mohou změnit vaši náladu ze smutné na výbornou.

A co je vůbec na těchto "skvělých" tucích typu omega-3 najpovzbudivejšie je to, jak snadno jejich tělo dokáže akceptovat a jak rychle začnou pomáhat při uzdravování a obnově sil. Tuky typu omega-3 jsou skutečně našimi "skvělými pomocníky".


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.