Cévní nemoci

Home » Nutraceutika ve výživě » Omega 3 » Cévní nemoci

Kardiovaskulární onemocnění.


Dokáží mastné kyseliny omega-3 skutečně předejít infarktu a mrtvici?


Ano, prostřednictvím řady různých mechanismů. Omega-3 tuky dokáží zabránit tvorbě nežádoucích krevních sraženin tím, že udržují kontrolu nad zánětlivé eikosanoidy, známým jako tromboxany, vytvářeným z omega-6 mastných kyselin (arachidonové). Srážení krve způsobené normální hladinou tromboxanu je nutné, aby zabránilo případnému krvácení. Abnormální srážlivost způsobená velkým množstvím tromboxanu je nebezpečná. Krevní sraženiny mohou zastavit krevní oběh v jakékoli části těla. Pokud je krevní sraženina (trombus) nedovolí velkému množství krve dostat se do srdce, nebo mozku, může způsobit infarkt myokardu, nebo mrtvici. Doktor Edward N.Siguel naznačil, že vysoká hladina omega-3 mastných kyselin by mohla fungovat stejně jako aspirin. Aspirin dokáže redukovat krevní sraženiny a tím zabraňuje vzniku srdečních onemocnění, prakticky bez vedlejších účinků. Omega-3 tuky stejně zvyšují tekutost krve a pružnost erytrocytů - červených krvinek, tím předcházejí tvorbě krevních sraženin.

Tuky typu omega-3 mají tak jedinečnou schopnost redukovat vysokou hladinu triacylglycerolů, tuků obsažených v krvi. Podle doktora Williama Harrise, profesora medicíny na univerzitě v Missouri, Kansas City, zvýšená hladina triacylglycerolů je jedním z důležitých rizikových faktorů u srdečních chorob. Tuky typu omega-3 se v těle spojí s tuky typu omega-6, aby vytvořily zvláštní lipidy (tuky), z nichž se skládají membrány všech buněk našeho těla. Tyto membrány jsou jako zdi domu. Omega-3 a omega-6 tuky tedy nejen vytvářejí eikosanoidy, ale také kontrolují všechny látky, které se dostávají do buněk i z nich, kontrolují jejich chování a účinek. Fungují tedy jako jakési dveře. Omega-3 tuky zvyšují flexibilitu membrán červených krvinek a tím umožňují těmto krvinkám volnější pohyb přes ohyby a zatáčky v drobných kapilárách. Zajišťují tím krev tekutější a čistší. To nejen že zlepšuje cirkulaci krve kdekoli v těle, včetně mozku, ale zároveň usnadňuje srdci vykonávat svou práci.


Ovlivňují omega-3 tuky srdce a tepny přímo?


Vysoký krevní tlak může způsobit srdeční infarkt a mozkovou mrtvici. Tromboxany je jako zánětlivý startér potencionálním zužovačom tepen. Tuky typu omega-3 pomáhají normalizovat vysoký krevní tlak - určitě to už tušíte - zastavením nadprodukce tromboxanu a umožněním cévám uvolnit napětí a zvýšit pružnost a tím umožnit lepší průtok krve.

Magazín New England Journal of Medicine nedávno oznámil, že příčinou ztuhlých a zúžených tepen (ateroskleróza) mají spojitost s mrtvicí a infarktem, může být chronický zánět ve stěnách cév. Tento zánět většinou začíná zarudnutím a svěděním, stejně jako když se zapálí řezná rána na prstu. Podle vědců cévní buňky hyperaktivního imunitního systému zánět podporují a jeho ochranná role se mění na ničivou. Naznačily jsme už, že tento druh chronického zánětu je hlavní příčinou aterosklerózy, dokonce větší, než je vysoká hladina cholesterolu nebo vysoký krevní tlak. Udržením kontroly nad omega-6 eikosanoidy dříve, než vyvolají chemickou reakci v řetězci vedoucímu k zánětu tepen, hrají tuky omega-3 další důležitou roli v prevenci srdečních onemocnění.

Omega-3 tuky také pomáhají při srdečním tepu. Infarkty nejsou vždy smrtelné, mohou se však jimi stát, když srdce reaguje přechodem na rychlé nekontrolované arytmii kmitání známé jako fibrilace, zadržující krev z dosahu životně důležitých orgánů, včetně mozku. Obzvlášť omega-3 tuky z ryb pomáhají při prevenci arytmie. Také zpomalují příliš rychlý srdeční tep snížením elektrické dráždivosti buněk srdečního svalu.


  Mohou tuky typu omega-3 pomoci lidem, který už problémy s cévami mají?


Omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci lidem is pokročilým onemocněním koronárních tepen. Důkaz pochází ze dvou slavných studií, pokusu "DART" v Anglii a "lyonského studie srdce a stravy" ve Francii. U obou těchto rozsáhlých pokusů byla mužem, kteří se zotavovaly z infarktu myokardu předepsaná dieta. Polovina z nich dodržovala dietu, kterou doporučuje Americká asociace pro nemoci srdce zároveň nazývána dieta "rozumná", která je bohatá na tuky typu omega-6 s malým obsahem tuků typu omega-3. Po dvou letech dr. Simopoulosová oznámila, že francouzská studie byla náhle ukončena z etických důvodů, protože nová dieta se ukázala, jako lepší.

V neoficiální studii dr. Donalda O. Rudina u dvou pacientů trpících anginou pectoris (záchvat bolesti na hrudi podmíněn oběhovou poruchou ve věnčitých tepnách) bolest úplně vymizela několik měsíců poté, kdy začali dodržovat dietu bohatou na olej lněného semínka. Porucha krevního oběhu, známá jako claudicatio intermittens (občasné kulhání), omezuje schopnost jednoho dobrovolníka projít i krátkou vzdálenost bez bolesti v postižené noze. Olej z lněného semínka (obsahující omega-3 tuky) přinesl úlevu v průběhu několika měsíců.

"Jiný oběhový problém, Raynaldova nemoc - v níž cévy rukou i nohou abnormální stažené, takže jsou ledově studené, nedokrvené, byla výrazně potlačena u dvou pacientů", udává dr. Rudin.


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk

Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.


 

Home » Nutraceutika ve výživě » Omega 3 » Cévní nemoci