Mastné kyseliny

Home » Nutraceutika ve výživě » Omega 3 » Mastné kyseliny

Co je mastná kyselina?

Všechny tuky jsou tvořeny stejnými základními prvky-uhlíkem, kyslíkem a vodíkem. Tyto prvky jsou uspořádány do molekul, které se nazývají "mastné kyseliny". Mastná část molekuly mastné kyseliny se skládá z atomu vodíku a kyslíku, které jsou připojeny na konci uhlíkového řetězce. Řetězec se může skládat ze čtyř až dvaceti osmi atomů uhlíku.

Mastné kyseliny se dělí na kyseliny s krátkým, středně dlouhým nebo dlouhým řetězcem, podle délky tohoto řetězce.

Podle obsahu dvojných vazeb se dělí na nasycené, mononenasycené a polynenasycené.


Co znamená polynenasycená mastná kyselina?

V molekule mastné kyseliny nese atomy uhlíku také sám řetězec uhlíků. V nasycených tucích má řetězec uhlíku tolik atomů vodíku, kolik jich k němu může být připojeno, to znamená, že řetězec je nasycen atomy vodíku.
V nenasycených tucích má řetězec uhlíku připojených atomů vodíku méně. Nenasycené tuky se dělí na mononenasycené a polynenasycené. U mononenasycených tuků dva atomy vodíku odpadnou od přilehlých atomů uhlíku uprostřed řetězce. V této uhlíkové vazbě s odloučením atomy vodíku vznikne dvojitá vazba, která utvoří jakýsi slabý bod vedoucí k zkroucení řetězce. Protože takto zkroucený řetězec se nemůže pohodlně svázat dohromady, tuky tvořeny mononenasycenými mastnými kyselinami nejsou tak pevné a snadno se stávají při pokojové teplotě tekutými. Polynenasycené tuky mají dokonce o čtyři až dvanáct uvolněných atomů vodíku z řetězce více. Čím méně má řetězec atomů vodíku, tím více má smyček. A čím více má smyček, tím snadněji se stává tuk tekutým.


Proč se některé tuky nazývají "omega-3"?

Tuky typu omega-3 jsou polynenasycené, což znamená, že mají dva, nebo více dvojích vazeb v řetězcích. Název omega-3 pochází od atomu uhlíku, kde je umístěna první dvojí vazba (počítá se od konce řetězce). Pro tuky typu omega-3 je první dvojitá vazba vždy u atomů uhlíku číslo tři. Pro tuky typu omega-3, je první dvojitá vazba vždy při atomu uhlíku číslo tři. Pro tuky typu omega-6, což je jiná skupina esenciálních mastných kyselin, je první dvojí vazba vždy u atomu uhlíku číslem šest.


Co vlastně jsou tuky typu omega-3

Asi jen málo lidí nikdy neslyšelo o dietním doporučení udržovat příjem tuků maximálně na hranici 30% celkového denního příjmu kalorií. Knihy a články v časopisech se hemží různými radami a návody, jak snížit příjem tuků v naší stravě, regály v supermarketech se prohýbají pod váhou výrobků s nízkým obsahem tuku, nebo úplně bez něj (fat-free), aby dosáhli tohoto cíle. Ne všichni si však uvědomujeme, že nejsou jen špatné tuky, ale že zařazení některých "dobrých" tuků do naší stravy, je přímo nezbytné. Tato kapitola vysvětlí, co vlastně jsou "dobré" tuky, a proč jsou tak důležité pro zdraví našeho těla a mozku.


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.


 

Home » Nutraceutika ve výživě » Omega 3 » Mastné kyseliny