Metabolismus

Home » Nutraceutika ve výživě » Omega 3 » Metabolismus

Přispívají omega-3 tuky k nadváze?


Tuky typu omega-3 nezpůsobují přibírání nežádoucích kilogramů, naopak vám mohou pomoci se nadbytečných kilogramů zbavit. Nadváha a obezita jdou ruku v ruce s vážnými zdravotními problémy, jako je například cukrovka. Doktor Rudin říká, že obezita je jen dalším civilizačním onemocněním, způsobeným nedostatkem esenciálních mastných kyselin a dalších životně důležitých látek, zároveň s nadbytkem "antinutričních" (působících proti výživě). Chybějící mastné kyseliny jsou samozřejmě především typu omega-3 a "antinutriční látky", kterých je celá řada, jsou to látky s cukrem a alkoholem počínaje, trans - mastnými kyselinami konče.

Tato kombinace nutričního deficitu a antinutričních nadbytku může narušit schopnost mechanismu kontrolujícího chuť. Uveďme si příklad - může se stát, že centrum mozku pro nasycenost nevyšle správné signály, takže vám apetit zůstane i dlouho poté, co jste uklidnili skutečné potřeby těla.

Nedostatek omega-3 tuků také ovlivňuje kontrolní systém tepla a spalování kalorií. Výsledkem je, že přijímáte více kalorií, než dokáže vaše tělo spálit. Jistě rádi uslyšíte, že tuky typu omega-3 jsou těmi posledními, které se ukládají v podobě tělesného tuku. Tělo přemění ALA na teplo mnohem rychleji, než tak učiní s nasycenými tuky, jako je kyselina stearová, a dvakrát rychleji než s LA.

Toto však nepřekvapuje, protože tuky typu omega-3 jsou "tuky chladného prostředí". Potřebují ho všechny mořské tvory - čím je voda chladnější, tím více tuků omega-3 potřebují. Tyto tuky také pomáhají regulovat rozložení tuků a růst srsti u živočichů suchozemských, aby byly chráněny před chladným počasím. Pro nás je tedy nejdůležitější následující poznatek - tuky typu omega-3 hrají významnou roli při přeměně kalorií přijatých ze stravy na teplo zahřívající naše tělo, než při přeměně těchto kalorií na energii, nebo uložení ve formě tuku.


 Existuje nějaká souvislost s omega-3 mastnými kyselinami a výskytem diabetes?


Výskyt diabetes mellitus II. typu (typ, při kterém je závislost na podávání inzulínu) skutečně nebezpečně stoupá. Obzvláště u lidí s velkou nadváhou je pravděpodobnost tohoto onemocnění vysoká. Pokud je člověk obézní, stávají se jeho tkáně rezistentní k inzulinu-to znamená, že svalové buňky patřičně nereagují na inzulín - hormon vylučovaný slinivkou, jehož úkolem je vychytávat cukr (glukózu) a aminokyseliny z krve. Výsledkem je, že hladina krevního cukru zůstává příliš vysoká, což signalizuje slinivky, aby vyprodukoval ještě více inzulínu.

Velké množství inzulínu je vyloučeno ještě předtím, než stačí svalové buňky zareagovat. To způsobuje chronicky vysokou hladinu inzulínu v krvi, zdraví škodlivý stav.

Obezita, zvýšená hladina inzulínu a inzulínová imunita mohou být předzvěstí nastupujícího diabetu (cukrovky). Tento druh diabetu se liší od diabetu dětí a mladistvých, při kterém přestane pankreas vylučovat dostatek inzulínu. Stejné problémy, které se obecně vyskytují u cukrovky, mohou způsobit vysoký krevní tlak, vysokou hladinu krevního cukru a nízkou hladinu HDL (lipoproteinu s vysokou hustotou), lidově nazývaného "dobrý cholesterol". Tato kombinace prakticky představuje pozdější onemocnění věnčitých tepen srdce. Zatímco diabetes mladistvých na rozdíl od dospělých většinou provází podváha, u obou případů trpí pacienti vážným poškozením svalů, protože se do svalových tkání nedostává potřebné množství aminokyselin, které jsou stavebními látkami proteinů. Australští vědci zjistili, že krysy se staly rezistentní (nereagujících) na inzulin při konzumaci stravy, která obsahovala velké množství nasycených tuků. Nicméně, když byl do jejich stravy přidán dostatek tuků typu omega-3, začala se DHA (kyselina dokosahexaenová - nejvíce polynenasycených tuk ze všech) objevovat v buněčných membránách ve svalech. Pak se u krys znovu obnovila citlivost svalů na inzulín. Z toho vyplývá, že pokud buněčné membrány obsahují dostatek DHA, stávají se elastickými a tekutými a zároveň reagujícími na inzulín. Byly vypracovány studie, které ukazují, že lidé, kteří mají ve svalových buňkách velké množství omega-6 tuků, ale malé množství omega-3 tuků (zvláště DHA), mají tendenci stát se inzulín rezistentními. Zároveň budou také pravděpodobně obézní. Vidíte jaký je to začarovaný kruh.


Osteoporóza a omega-3 mastné kyseliny.


Také osteoporóze mohou omega-3 tuky pomoci. Ztráta dostatečné hustoty kostí spolu s jejich křehkostí nepříjemně ovlivňuje kvalitu života mnoha žen po skončení menopauzy. Tyto zdravotní problémy stejně postihují i ​​mnoho starších mužů. Nové výzkumy uvádějí, že při modelingu kostí, procesu, kdy je opotřebované kostní tkáň nahrazeno novým a zdravým, hrají klíčovou roli právě mastné kyseliny. Ano, naše kosti jsou vlastně živé tkáně. Jistý druh omega-6 eikosanoidů má však na kosti vliv opačný. Pokud je jejich hladina v krvi nízká nebo normální, stimulují tělo k tvorbě nových kostí. Avšak v opačném případě, při vysoké koncentraci těchto eikosanoidů, kostní tvorbě brání. A zde opět přicházejí na řadu omega-3 tuky, aby umožnily omega-6 eikosanoidy vyskytovat se jen v normálním, neškodném množství. Doktor Bruce A.Watkins z Purdueskej univerzity v Indianě zjistil, že u laboratorních zvířat zvířat se zvýšila tvorba kostí, když jejich stravu obsahující velké množství omega-6 a malé množství omega-3 tuků nahradil nízkým množstvím omega-6 a vysokým množstvím omega-3 tuků.

Osteoklasty jsou buňky, které narušují nebo vstřebávají kostní tkáň a osteoblasty naopak kostní tkáň vytvářejí. Pokud opětovné vstřebávání kostní tkáně předstihne jeho výstavbu, vzniká osteoporóza. Vědci se domnívají, že tuky typu omega-3 dokáží zmírnit silné působení osteoklasov, které pravděpodobně získávají příliš mnoho signálů od nadbytku omega-6 eikosanoidů. Tuky omega-3 zřejmě také pomáhají bojovat proti osteoporóze zvyšováním činnosti hormonu zvaného růstový hormon podobný inzulinu, který podporuje růst a obnovu kostí podobně jako inzulin. Jeho aktivita se však u starších mužů a žen snižuje.

Doktor Watkins zjistil, že antioxidanty, zvláště vitamin E, jsou také nezbytné k ochraně kostí a chrupavčitých tkáních před zánětlivým poškozením způsobeným množstvím eikosanoidů. Dále udává, že budoucí výzkum lipidových a antioxidačních sloučenin obsažených ve stravě, provedený v rámci výzkumu biologie kostí, zřejmě doplní běžnou hormonální terapii používanou k léčbě osteoporózy o tyto látky.


Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Home » Nutraceutika ve výživě » Omega 3 » Metabolismus