Nervové nemoci

Home » Nutraceutika ve výživě » Omega 3 » Nervové nemoci

Činnost mozku


Omega mastné kyseliny mají velký význam pro správnou funkci mozku a duševní zdraví. Množství duševních a neurologických poruch, včetně deprese, schizofrenie, epilepsie může být velmi dobrým důkazem nedostatku omega-3 tuků.


Proč jsou často omega-3 tuky nazývané "potravou mozku"?


Mozek se převážně skládá s tuků (přesněji fosfolipidů), včetně cholesterolu a mononenasycených tuků. Zatímco si naše tělo dokáže vytvořit cholesterol a většinu fosfolipidů obsažených v mozku, je závislé na polynenasycených kyselinách omega-6 a omega-3 obsažených ve stravě. Omega-6 mastná kyselina - AA (arachidonová) a omega-3 mastná kyselina DHA (dokosahexaenová) jsou nejvíce zastoupenými polynenasycenými tuky v mozku s převažující omega-3 DHA.
Omega-3 hrají nenahraditelnou úlohu při vytváření strukturálních a funkčních vlastností membrán nervových buněk včetně citlivost receptorů, vodivost neurosignálov a tvorbu neuropřenašečů.
Když jsme byli ještě plodem v děloze, placenta nás zásobila AA a DHA, pocházejícími z matčiny stravy nebo její tkání, pokud jejich strava neobsahovala dostatek. Pokud těhotná žena dodává plodu tuky typu omega-6, ale nedostatečné množství tuků typu omega-3, snaží se příroda tento stav vyrovnat proměňováním omega-6 tuků do více polynenasycených tuků s dlouhým řetězcem, připomínajícím DHA.
Čím více ryb a ostatních potravin bohatých na omega-3 tuky těhotná žena zahrne do své každodenní stravy tím více DHA poskytne svému nenarozenému dítěti. Zároveň také sníží možnost výskytu zdravotních problémů u sebe au dítěte. Totéž platí pro děti, které začnou být kojena. V roce 1997 Americká akademie pediatrů vydala moudrou směrnici, která vybízí matky k prodloužení kojení o šest až dvanáct měsíců, než se dříve doporučovalo.


Nerovnováha mezi mastnými kyselinami může ovlivnit celkový náhled člověka na život.


Výsledky klinické studie dr. Rudina z 80. let se 44 zúčastněnými pacienty trvající 2 roky ukázaly, že se na konci studie se většina zúčastněných cítila klidnější a méně úzkostlivěji, než předtím. Doktor Rudin byl jedním z prvních amerických lékařů, kteří léčili pacienty přidáním omega-3 tuků do jejich stravy a zároveň snížením nebo úplným vyloučením omega-6 tuků a margarínu.
Od té doby poukazují odborníci na to, že lidé, jejichž hlavním zdrojem bílkovin jsou ryby, trpí depresemi ve velmi malém množství. Joseph R.Hibbeln a Norman Salem, jun.., Z NIH tvrdí, že obyvatelstvo Severní Ameriky a Evropy trpí depresemi desetkrát více, než obyvatelé Tchaj-wanu. Vysoká konzumace ryb a tím nízký vyky depresí je také v Japonsku a Hongkongu. Mnoho nejvýznamnějších vědců souhlasí s tím, že alarmující růst depresí ve Spojených státech má spojitost s nadměrnou konzumací tuků typu omega-6 se zároveň nízkou konzumací tuků typu omega-3. V roce 1996 australská skupina lékařů zkoumající hladinu mastných kyselin u dvaceti pacientů trpících depresemi zjistila, že čím vážnější byly symptomy depresí u pacienta, tím vyšší byl podíl omega-6 kyseliny arachidonové (AA) nad omega-3 kyselinou eikosapentaenové (EPA) v krvi. EPA s DHA obsažené v rybích tucích hrají velkou roli v udržení eikosanoidů pocházejících z AA pod kontrolou.
Vědci se domnívají, že poporodní deprese matek mohou mít spojitost s velmi nízkou hladinou DHA, tedy její rezervy DHA byly vyčerpány ve prospěch dítěte, protože přístup omega-3 nebyl během těhotenství dostatečný. Stejně vážně deprese běžně se vyskytující u alkoholiků mohou mít spojitost s omega-3 tuky, kdy alkohol vyčerpává DHA v mozku.


Omega-3 mastné kyseliny a epilepsie


Odhaduje se že téměř polovina dospělých pacientů trpících epilepsoiu nedosáhnou kontrolu nad záchvaty epilepsie s dostupnými léky. Pacienti s nedostatečně kontrolovanou epilepsií jsou často nastavení na kombinovanou antikonvulzivní léčbu (více antiepileptik současně), což zvyšuje výskyt nežádoucích účinků a způsobuje ospalost, rozmazané nebo zdvojené vidění, poruchy rovnováhy. Nové výzkumy objevili možnosti ve využití omega-3 mastných kyselin.
Omega-3 mastné kyseliny hrají klíčovou roli při určování strukturálních a funkčních vlastností membrán nervových buněk včetně citlivost receptorů, vodivost neurosignálov a tvorbu neuropřenašečů.
Prof. Edward Bromfield, ředitel Divize pro epilepsii Harvardsekej lékařské univerzity zkoumal v klinické studii vliv polynenasycených omega-3 mastných kyselin pro léčbu refrakterní epilepsie. Pacientům byla podávána standardní směs EPA + DHA v dávce 2,2 g denně versus minerální olej v kontrolní skupině. Po 12 týdnech léčby následovalo srovnání výskytů epileptických záchvatů. Výsledky potvrdily nižší výskyt záchvatů s vynikající toleranci - bez vedlejších účinků. Prof. Bromfield doporučuje využít benefit a dlouhodobě podávat omega-3 jako přídavnou léčbu vedle léčbě antikonvulzivy.
Ve studii Schlanger, Shinitzky, Yam, (Epilepsie, 2002, Vol.. 43), výzkumníci potvrdili nepostradatelnost omega-3 kyselin pro normální funkci mozku a zároveň nedostatečný příjem způsobující neurologické poruchy. 5 pacientům trpícím záchvaty těžkého stupně podávaly v období 6 měsíců 5g omega-3 mastných kyselin a 100 IU vitaminu E denně spolu se snídaní. Výsledky byly překvapivé, bylo dosaženo významného zlepšení výskytu a intenzity Grand měl a Petit měl záchvatů u všech 5 pacientů:
Pacient 1 - Grand měl záchvaty předtím 2-3x týdně, pak žádné
Pacient 2 - Grand měl záchvaty předtím 6-8x týdně, pak žádné
Pacient 3 - Grand měl záchvaty předtím 1-2x týdně, pak 1x za měsíc.
Pacient 4 - Grand měl záchvaty předtím 1-2x týdně, pak žádné
Pacient 5 - Grand měl záchvaty předtím 14x týdně, pak 3x týdně
Výživové studie zkoumající dietní zvyklosti západní civilizace potvrdily důležitost omega-3 mastných kyselin EPA a DHA pro zdraví a funkci mozku. Lidé trpící epilepsií v Británii mají s velkou pravděpodobností deficit tohoto esenciálneko nutrientů.


Omega-3 mastné kyseliny a lehká mozková dysfunkce.


Výskyt lehké mozkové disfunkce (LMD) v posledních letech rapidně stoupl a stal se běžnou poruchou chování dětí. Děti s LMD často trýzní svých rodičů a učitelů kvůli svému chronickému nepozorný, impulzivnímu a hyperaktivní chování. V současné době se k léčbě této poruchy podávají stimulující léky jako např. Ritalin. Byla objevena spojitost mezi mastnými kyselinami a LMD, kdy se zjistilo, že chlapci s LMD mají výrazně nižší hladinu jak EPA tak i DHA jako chlapci bez této poruchy.
DHA je nezbytná k normální funkci očí a mozkové kůry, části mozku, která zajišťuje vyšší funkce jako jsou paměť a úsudek. LMD také postihuje větší množství chlapců, jako dívek. Je to způsobeno tím, že chlapci potřebují více omega-3 tuků jako před narozením, tak i po narození. U dětí s LMD se také často vyskytují alergie, ekzémy, astma, bolesti žaludku, ušní infekce a suchá pokožka jako u zdravých dětí. Tyto projevy onemocnění nazýváme "syndromem moderních nemocí", vznikajících z podvýživy pocházející z nedostatků tuků omega-3. Je to jen shoda, že počet dětí s LMD ve Spojených státech roste úměrně s rapidním nárůstem výroby potravin obsahujících trans-mastné kyseliny a potraviny a tzv.. rychlé občerstvení? Pekárenské výrobky hranolky, chipsy a další jídla, které děti milují, které vznikly z částečně hydrogenace tuků. Pokud však budou i nadále tyto "podivné tuky" nahrazovat tuky typu omega-3, které nyní už dětské tkáň obsahuje nedostatečné množství, výsledkem bude oslabení životně důležitých funkcí, které jen omega-3 dokáží navrátit.


Schizofrenie a omega-3 tuky.


Schizofrenie je duševní choroba nejčastěji se vyskytující v období dospívání a rané dospělosti. Nejběžnějšími symptomy jsou přeludy a halucinace.
Testy ukazují, že typickými jevy u schizofreniků jsou nízké hodnoty omega-6 a omega-3 mastných kyselin v fosfolipidech červených krvinek. Molekuly fosfolipidů obsahují polynenasycené mastné kyseliny tvoří všechny buněčné membrány včetně mozkových. Jedna teorie tvrdí, že schizofrenici se rodí s genetickým defektem, který způsobuje rozklad membránových fosfolipidů ve velkém množství. Psychiatr Prof. Malcolm Peet z anglického Sheffieldu uvádí, podáváním omega-3 dochází k výraznému zlepšení schizofrenních symptomů u pacientů, kterým bylo podáváno denně 10g koncentrovaného rybího oleje.
Prof. Malcolm Peet dál uvádí, že ještě není známo, proč je EPA tak účinná, zatímco DHA ne. Jednou z možností může být fakt, že EPA brání enzymům, které způsobují nadměrnou ztrátu membránových fosfolipidů, ale DHA tuto zabraňující schopnost nemá.
Na základě výsledků několika studií doporučuje nenahrazuje standardní léčbu schizofrenie léky, ale zařadit omega-3 mastné kyseliny jako prospěšnou součást léčby s následujícími doporučeními:
Všichni dospělí konzumovat ryby minimálně 2x týdně
Pacienti s psychickými onemocněními minimálně 1g čisté EPA + DHA denně
Enzymy našeho těla dokáží proměnit alfa-linolenovou omega-3 (ALA), kterou získáváme například konzumací lněného oleje, na EPA. Biosyntetické proměna nazývyná konverzi řetězce však probíhá v rozsahu maximálně 10% a zvyšujícím se věkem tato schopnost klesá. Proto je výhodnější, pokud potrava obsahuje již hotovou EPA (rybí tuk), zejména u starších lidí.
Je potřebných ještě mnoho výzkumů, ale nová nadějná teorie říká, že EPA zastavuje nadměrný rozpad životně důležitých fosfolipidů.


Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Home » Nutraceutika ve výživě » Omega 3 » Nervové nemoci