Skořice

Skořice


Charakteristika skořice


Skořice je koření získané z vnitřní kůry skořicovníku cejlonského, Cinnamomum zeylanicum, celoročně zeleného nevelkého stromu dorůstající do výšky 10 - 15 metrů, patřícího do čeledi Vavrínovitých - Lauraceae. Pěstuje se v Srí Lance a v jižní Indii. Skořice má příjemnou nasládlou chuť s typickou nezaměnitelnou aroma.


Historie


Původně pochází ze Srí Lanky. Písemná zmínka o pravé skořici - Cinnamomum zeylanicum, Kwai, což v překladu z čínštiny znamená dnes, sahá do roku 2800 před naším letopočtem, do oblasti dnešní Číny. Botanický název byl později odvozen z arabského výrazu "amomon" s významem voňavá rostlina. Egypťané používali skořici na balzamování


Použití


Skořice se používá jako vonná přísada do sladkých jídel, některých druhů čokolády a kávy kapuccino. Přidává se do kakaa, likérů a je těžké si představit jablečný koláč bez skořice. Skořice dodává příjemnou vůni kompotem. Skořice je jedním z mála koření které může být konzumovány přímo.


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.