Stévie

Stévie extrakt


Historie stevie jako přírodního rostlinného sladidla


Stévie, Stevia rebaudiana, je subtropická rostlina používána po staletí Guaranskými Indiány v Paraguayi, kteří ji nazývali více názvy jako Kaa'-he-E, Caa'-Ehe, nebo Ca-a-yupe. Stévie je známá v jižní americe jako "yerba dulce" v překladu sladká rostlina. Guaránski Indiáni používali Steve jako speciální potravinu a také pro léčebné účely.

Rostlina se stala předmětem zájmu celého světa po tom, jak jihoamerický přírodovědec Bertoni koncem 18. století prozkoumal její vlastnosti.

Charakteristickou vlastností Steve je sladká chuť. Sladkou chuť na rozdíl od jiných rostlin nezpůsobuje obsah cukrů ale obsah několika typů nekalorických molekul nazývaných glykosidy. První glykosidy ze stevie byly izolovány a pojmenovány v roce 1931 dvěma francouzskými chemiky Bridelom a Lavieilleom.

Nedostatek cukru během 2. světové války v Anglii urýchlyl výzkum použití stevie jako sladidla. Výzkum prováděla Královská botanická zahrada v Kew, později se však výzkum zastavil. Aktivitu převzalo Japonsko, které začalo s kultivací Steve v 50. letech minulého století. Koncem 70. let začalo Japonsko komerčně používat Steve jako rostlinné sladidlo. Japonsko je v současnosti největším spotřebitelem steviových extraktu, jeho použití představuje 50% celkové spotřeby sladidel. V Japonsku je steviových extrakt sladidlem dietní Coca-Coly light, protože Japonci odmítají použití škodlivého aspartamu.


Uplatnění v přírodní medicíně


Pozornost steve přitahují také její další vlastnosti. Rostlina se používá ve více jihoamerických zemích k léčbě cukrovky a na snížení vysokých hladin cukru jako hypoglykemikum. Výzkumy ukázaly že koncentrát z listů má schopnost regulovat činnost slinivky a pomáhá při snižování vysokých hladin cukru v krvi. Stévie se proto využívá v léčbě cukrovky, hyperglykémie a kandidózy - kvasinkové infekce často provázející poruchy metabolismu cukrů.

Uplatnění v přírodní medicíně našla Stévie také při poruchách trávení, zvýšeé kyselosti žaludku a při obezitě - nadváze. Rostlina působí jako všeobecné tonikum - stimulans, zlepšuje využití energie a mentální bdělost.

Stévie potlačuje růst a zastavuje množení bakterií které způsobují onemocnění dásní a zubní kaz. Z uvedeného důvodu se často přidává do kvalitních přírodních zubních past a ústních vod. Mnoho lidí uvádí zlepšení zdravotního stavu dásní po pravidelném používání zubní pasty a ústních vod obsahujících extrakty Stevie.

Antibakteriální účinky Steve se využívají také v kosmetice, steviových extrakty přidávané do šampónů snižují tvorbu lupů.


Steviových extrakt


Steviových extrakt je výjimečně sladivých, 300-krát sladivejší jako cukr, nekalorické, přírodní doplněk výživy s přídavnými léčivými účinky na slinivku. Je vhodný pro diabetiky a lidi omezujících kalorický příjem za účelem snížení tělesné hmotnosti. Lidé používající steviových extrakt uvádějí snížení potřeby konzumace sladké potravy a snížení tělesné hmotnosti. Použití extraktu pomáhá zlepšit trávení, zklidňuje podrážděný žaludek po dietních chybách.


Obsah stévozidov


Intenzivní sladkou chuť extraktu dodávají glykosidy nazývané stévozidy. V listech Steve se nachází do 10% stévozidu, 2-4% rebaudiosid, malé množství dulcozidu.


Použití extraktu ze stevie

Stabilita glykosidů v kyselém prostředí umožňuje použití steviových extraktu ve všech typech dietních nealkoholických nápojů. Steviových extrakt je stabilní proti tepelnému rozkladu do 200 stupňů Celsia, je proto vhodný i do tepelně upravovaných jídel. Stévozidy a rebaudiosid mají velmi intenzivní sladkou chuť, proto je vhodné z praktického hlediska práškový extrakt naředit do vodného roztoku a dávkovat po kapkách.

 


Jaká je chuť steviových extraktu?

Stévozidy v koncentracích sladkostí srovnatelnou běžné cukrem slazené potraviny a nápoje mají srovnatelnou sladkou chuť bez hořké pachuti. Ve vysoké koncentraci mohou zanechávat kromě velmi intenzivní sladké chuti zbytkovou mírnou nahořklou chuť. Rebaudozidy nahořklou chuť nemají. Výzkumníci se snaží genetickými modifikacemi vyšlechtit rostliny se zvýšeným podílem tvorby rebaudozidov.

Zdroj: překlady zahraničních stránek


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.