Zázvorový čaj

Home » Nutraceutika ve výživě » Zázvor » Zázvorový čaj

Příprava 1 porce zázvorového čaje .


25g čerstvého zázvorového kořene (není potřeba oloupat , jen dobře očistit ) nastrouhat nahrubo na Struzik . Najemno nastrouhaný kořen zalít 2 dl vařící vody (z rychlovarné konvice ) a pro lepší vyluhování vymixujeme ponorným mixérem . Nevařit ! Silice by s vodní párou vyprchaly . Pak přecedit přes jemné sítko do větší nádoby a doplnit vroucí vodou do 4-5 dl . Horký nechat odstát . Ochutit podle chuti cukrem , medem , případně pár kapek citronu. Pije se teplý . Správně připravený nápoj mírně pálí jako chilli paprika . Nepřipravovat koncentrovanější , velmi silně pálivý , mohl by podráždit žaludek, játra .

Obsažené silice jsou velmi účinné , hlavní složka gingerol nacházející se speciálně jen v zázvoru se zahřátím a mírným odstavením mění na ještě účinnější shogaol , který má vyšší protizánětlivou účinnost. Shogaol má i vyšší pálivý potenciál , takže po chemické změně Gingeroly na shogaol bude čaj mírně pálivější .

Proto je důležité aby připravovaný čaj byl jistý čas udržen horký ( kdy proběhne změna Gingeroly na shogaol ) ale ne vařící, protože by látky vyprchaly .

Důležité je připravovat čaj z čerstvého kořene , ne ze sušeného , s dodržením postupu protože aromatické silice sušením kořene prchají a jsou chemicky nestabilní, rozkládají se .
Užívání 1 - krát , maximálně 2 - krát denně.

Čaj aktivuje funkci sleziny , detoxikuje , působí protizánětlivě a má antimikrobní účinky. Zázvorový čaj při dlouhodobém užívání účinně odstraňuje pozánětlivé lymfatické uzlinky .


Použití zázvorového čaje jako účinného chondroprotektiva


Doporučujeme použití zázvorového čaje při doléčování zánětlivých stavů a poškození kloubní chrupavky například při kloubní ( artritické ) formě chronické boreliózy . Zázvorový čaj velmi účinně tlumí aktivitu enzymů , tzv. . metaloproteinázy , mezi které patří i kolagenáza . Při zánětlivém procesu spôsoobenom infekcí dochází k nadměrné aktivaci kolagenázy a následné degradaci kolagenu - stavební jednotky kloubní chrupavky . Destrukce chrupavky se projevuje uvolněnými klouby , praskáním kloubů (tzv. vysoušení kloubů ) . Při tomto stavu dokáže zázvorový čaj mnohem účinněji regenerovat klouby než běžně používané chondroprotektiva - glukosamin , chondroitin , MSM a kyselina hyaluronová . Obrazně řečeno : dodávka nových cihel a cementu na stavbu nepřináší pokrok pokud se stavba z druhého konce zároveň hroutí. Efektivnější je zastavit bourání a pak nebude potřebné množství materiálu na opravu. Podobně, pokud účinně zablokujeme zvýšený rozklad chrupavky, vystačíme s podstatně nižšiími dávkami chondroprotextiv pro dosažení účinné regenerace kloubní chrupavky . Kombinovaná terapie glukosamin + chondroitin + MSM + kyselina hyaluronová se zázvorovou čajem znásobuje výsledný efekt léčby, která samotná bez zamezení destrukce chrupavky bývá velmi slabě účinná dokonce i při zvýšeném dávkování .


Jak si vybrat zázvor ?


Vždy pokud je to možné upřednostněte čerstvý oddenek před sušenými . Čerstvý zázvor má nejen výraznější aroma ale má i vyšší obsah aromatických silic, Gingeroly a aktivních proteáz s protizánětlivými účinky . Čerstvý oddenek je žlutohnědé barvy (podobně jako brambory ) , dodávaný obvykle jako zralý , s hrubší slupkou, která se před použitím oloupe . V Asii dodávají i mladý čerstvý oddenek , který není třeba oloupat.
Pokud se rozhodnete nakupovat sušený zázvor , třeba si všímat uvedení způsobu pěstování , zda pochází z organického zemědělství .
Existují i ​​kandované a nakládané zázvoru ve sladké šťávě .


Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Home » Nutraceutika ve výživě » Zázvor » Zázvorový čaj