Charakteristika a složení

Home » Nutraceutika ve výživě » Zelený čaj » Charakteristika a složení

Obsahové látky.


Polyfenoly jsou skupinou chemických sloučenin rostlinné povahy, které se v zeleném čaji nacházejí ve vysokých koncentracích . Byl prokázán jejich preventivní účinek při onemocněních srdce a vzniku rakoviny . Zelenému čaji dodávají polyfenoly typickou nahořklou příchuť .

Katechiny tvoří podskupinu polyfenolů . Zelený čaj má velký obsah těchto sloučenin , největší zastoupení mají :

          Epikatechin ( EC )

          Epigallokatechin ( EGC )

          Epikatechin Gall ( ECG )

          Epigallokatechin Gall ( EGCG )

EGCG představuje přibližně 10-50 % z celkového obsahu katechinů v zeleném čaji a je vědci považován za katechin s nejsilnějšími antioxidačními účinky . Jako antioxidant je tento katechin 25-100 krát silnější než vitamíny C a E , výhodná je však jejich antioxidační synergie , to znamená spolupůsobení s uvedenými vitamíny. Jedinou šálkem zeleného čaje můžeme tělu dodat přibližně 10-40 mg polyfenolů které svým " antioxidačním " potenciálem převýší množství antioxidantů obsažené v porci brokolice , špenátu , mrkve nebo jahod .


Zelený čaj obsahuje taniny , které se mohou vázat na proteiny, vykazují protiprůjmové účinky.

Za nejznámější účinek zeleného čaje - výrazné stimulující působení odpovídá obsažený kofein . Kofein ovlivňuje adenozinové receptory blokováním enzymu fosfodiesteráza . Nejméně dvě další složky zeleného čaje : katechiny a aminokyselina L- theanin zároveň zmírňují stimulační účinek kofeinu .

L- theanin který se vyskytuje pouze v zeleném čaji a některých houbách přímo zvyšuje tvorbu alfa - mozkových vln , zklidňuje tělo a zároveň napomáhá relaxačnímu stádiu.


Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Home » Nutraceutika ve výživě » Zelený čaj » Charakteristika a složení