Rybí tuk nebo kapsle s ethylestery?

Home » Produkty prodej » Omega-3 HP Natural + I s organicky vázaným jódem » Rybí tuk nebo kapsle s ethylestery?

Rybí tuk nebo kapsle s ethylestery?


Omega-3 ve formě přirozených triglyceridů nebo kapsle s ethylesteru?


Pozitivní změnou posledních let v oblasti zdravé výživy je zlepšování povědomí a zvyšování spotřeby omega-3 produktů. Za zvýšenou spotřebou jsou aplikovány vědecké poznatky, média i zvýšená nabídka omega-3 doplňků výživy.
S narůstající nabídkou produktů se stále častěji objevuje jedna z nejkontroverznějších a diskutovaných otázek, jako je kvalita omega-3 produktů a používání náhrad přirozených triglyceridových forem mastných kyselin polosyntetické ethylesteru.


Co jsou triglyceridy?

Triglyceridy (TG) jsou přirozeně se vyskytující molekuly tuků pocházejících z většiny potravinových zdrojů. Například omega-3 tuky z rybího oleje jsou v přirozených zdrojích přítomny výlučně ve formě triglyceridů. Molekuly triglyceridů se skládají ze tří molekul mastných kyselin (např. 3 molekuly DHA) vázaných molekulou glycerolu. Glycerol stabilizuje molekuly mastných kyselin před oxidací.


Co jsou ethylestery a jak vznikají?

Ethylestery, synteticky vyrobené alternativy tuků vznikají reakcí volných mastných kyselin s ethanolem (lihem). Během zpracování přirozených tuků se nejdříve odstraní molekula glycerolu, která se v dalším stupni nahradí molekulou ethanolu. Tento proces se nazývá esterifikace a sloučeniny se nazývají ethylestery.


Proč se vyrábějí ethylestery omega-3 kyselin?

Důvodem, proč se přistupuje k chemické přeměně přirozených tuků na syntetické ethylestery je změna fyzikálních vlastností molekul za účelem výroby takzvaných koncentrátů mastných kyselin. Ethylestery se snadněji destilují a umožňují koncentrovat obsah mastných kyselin. Následně získané koncentráty ethylesteru se používají jako náplň do většiny omega-3 kapslí obsahujících více než 50% EPA a DHA (tzv. omega-3 koncentráty). Při koupi jakých koliv omega-3 kapslí je důležité znát formu obsažených tuků.


Jsou všechny omega-3 kapsle ethyl estery?

Velká většina kapslí prodávaná v EU s obsahem koncentrátů rybího oleje obsahuje ethylestery. Jen malá část prodávaných koncentrátů jsou přirozené triglyceridy. Je to proto že další výrobní mezistupeň, převod ethylesteru zpět na triglycerid je technologicky náročný a zvyšuje cenu výsledného produktu.


Uvádějí výrobci omega-3 kapslí v jaké formě je jejich obsah?

Ve velké většině případů se žádný výrobce touto slabou stránkou svého výrobku nechlubí a etytesterovú formu omega-3 mastných kyselin raději neuvádí, směrnice EU to zatím nepřikázal.


Vstřebávání a metabolismus triglyceridů versus ethylesteru

Rybí olej přijatý v potravě se vstřebává v tenkém střevě pomocí pomocí žlučových kyselin. V sliznici tenkého střeva probíhá enzymatický rozklad na glycerol a mastné kyseliny. Přenos krví zprostředkují částice zvané chylomikronů, které se vytvářejí ze zpětně glycerolem vázaných mastných kyselin. V játrech probíhá další štěpení na mastné kyseliny a jejich přeměna na různé formy fosfolipidů, případně zpětná esterifikace na triglyceridy.
Trávení ethylesteru probíhá odlišně pro chybějící glycerol v molekule. Pankreatické enzymy mají přibližně 50krát menší schopnost rozštěpit ethylester na etanol a mastné kyseliny. Následně, aby mohly být mastné kyseliny přeneseny krví, musí se přeměnit na triglyceridy a vytvořit částice zvané chylomikronů. Pro vytvoření chylomikronů potřebují zpětně navázat glycerol. Zde ale vzniká problém s chybějícím glycerolem z původní molekuly. Proměna je tak výrazně zpomalena a vzniká riziko oxidace volných mastných kyselin s tvorbou volných radikálů.


Biologická využitelnost triglyceridů vs. ethylesteru

Většina studií srovnávajících množství EPA a DHA v krevní plazmě krátce po užití zjistila že rybí olej podán v přirozené triglyceridů formě zajistil o 50% vyšší koncentraci ve srovnání s podáváním elytesteru rybího oleje. Triglyceridy měli o 36 až 48% lepší vstřebatelnost než ethylestery.
Jednou z hlavních příčin slabší biologické využitelnosti ethylesteru je rezistence - odolávání vůči účinku trávicích enzymů. Podávání ethylesteru by se měli vyhnout lidé s poruchami tvorby trávicích enzymů.
Ethylestery z rybího oleje jsou méně stabilní a více náchylné k oxidaci jako přirozený rybí olej.
Omega-3 rybí olej přeměněn na koncentrát ethylesteru je podstatně méně stabilní než přirozená triglyceridové forma. V pokusu porovnával rychlost oxidace po dobu 10 týdnů se zjistilo že omega-3 DHA ve formě ethylesteru se rozkládala o 33% rychleji než přirozená triglyceridové DHA z rybího oleje.

Zdroj: Song JH et al.: Oxidativní stability of docosahexaenoic acid-containing oils in the form of phospholipids, triacylglycerols, and ethyl esters. Biosca Biotechnol biochemie; 7, (12) :2085-8


Bezpečnost užívání ethylesteru rybího oleje

Během trávení ethylesteru dochází k štěpení miolekuly a uvolnění etanolu. I když množství vzniklého etanolu je z hlediska přijatého množství retlatívne malé, u lidí citlivých na alkohol po prodělaných onemocněních jater nebo s aktivním onemocněním jater může způsobovat konzumace kapslí s omega3-ethylesteru problémy. Stejně citlivé na malá množství alkoholu jsou děti. Nejvhodnější formou pro užívání je z pohledu bezpečnosti přirozený čistý rybí olej ve formě triglyceridů.
100g koncentrátu EPA a DHA ve formě ethylesteru obsahuje 8,09 g alkoholu


Jak zjistím, že omega-3 kapsle jsou v přirozené formě a ne ethylestery?

Nejjistější je sáhnout rovnou po přirozeném vysoce čistém rybím oleji, zbaveném zápachu, kde nemusíte nic zjišťovat.

Pokud přece chcete zůstat při užívání omega-3 kapslí a výrobce tuto skutečnost raději neuvádí, existuje praktický test pomocí jednorázového polystyrenového pohárku na nápoje.

Postup:
1. Nakapejte obsah kapslí do polystyrenového pohárku
2. Pozorujte změny po 10 minutách. Pokud nakapaný obsah omega-3 kapslí je ethylester, měli byste zpozorovat postupné                                             přežírání  polystyrenového pohárku.
3. Přirozený rybí olej nezpůsobí rozežraných polystyrenu.


 Závěr

Doplňky výživy s přirozeným rybím olejem v triglyceridů formě nabízejí mnoho výhod ve srovnání s koncentráty v kapslích obsahujících syntetické ethylestery.

Přirozený rybí olej se vyznačuje vyšší vstřebatelností, konzumace je naprosto bezpečná i při oslabené funkci jater, jsou chemicky stabilnější a vhodné i pro děti.

Nejvyšší standard kvality nutraceutical Vám přináší rybí olej Omega-3 HP natural v přirozené formě, navíc zbavený jakýchkoliv zápachů a dostupný s neutrální chutí jako přídavek do jídel as ovocnými příchutěmi na přímé užívání.

 


Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra - www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Home » Produkty prodej » Omega-3 HP Natural + I s organicky vázaným jódem » Rybí tuk nebo kapsle s ethylestery?