Jak si vybrat vhodné omega-3?

Home » Produkty prodej » Omega-3 HP Natural + D z treščích jater » Jak si vybrat vhodné omega-3?

V jakých formách jsou dostupné omega-3 zdroje?


Kapsle s obsahem rybího oleje standardní jakosti


Nejčastěji se prodává v lékárnách ve formě kapslí, od různých komerčních výrobců pod názvem obsahujícím označení Omega-3. Kapsle obsahují obvykle 0,5 až 1g rybího oleje standardní jakosti.


Koncentráty EPA a DHA v kapslích


V současnosti jsou také dostupné nepřirozené koncentráty omega-3 obsahující více než 50% EPA nebo DHA, často však v nežádoucí, hůře vstřebatelné etylesterovej formě zbavené přirozených vitamínů as přídavky syntetických vitamínů.

Jaký je rozdíl mezi ethylestery a triglyceridů mastných kyselin?

Ethyl estery jsou vysoce nestabilní a rozkládají se už během skladování. Přirozeně se v potravinách nevyskytují a proto naše tělo nemá vyvinuté mechanismy pro bezproblémový metabolismus. Studie prokázaly, že ethylestery jsou až 50 krát horší vstřebatelné a enzymaticky se těžší metabolizují. Metabolizovány v nepřítomnosti glycerolu (protože neobsahují molekulu glycerolu) se v těle obtížněji zapojují do metabolismu a nezmetabolizovaná část se stává se zdrojem škodlivých volných radikálů.

Jak poznám že kapsle obsahují ethylestery?

Většinou to není možné rozpoznat, nakolik výrobci tuto "maličkost" raději neuvádějí. Neuvádění formy mastných kyselin je podezřelé a může zakrývat nižší kvalitu produktu.

Přináší zvýšená koncentrace omega-3 v kapslích zdravotní výhody?

Nakoncentrovanie obsahu EPA a DHA samy o sobě nepřináší žádnou výhodu kromě menšího objemu (velikosti) kapsle a možného snížení denní dávky na jedinou kapsli. Důležitější je, jakou celkovou denní dávku omega-3, v jaké kvalitě av jaké ceně dostanete. Tvrzení výrobců kapslí s koncentráty omega-3 o zbytečné a zatěžující konzumaci ostatních tuků jsou zavádějící, protože v uvedených množstvích mají ostatní tuky zanedbatelný vliv.

Na druhé straně výroba koncentrátů zvyšuje výrobní náklady a mění obsah ostatních přirozených látek. Zahušťováním se ztrácejí přirozené antioxidanty, které se musí nahrazovat syntetickými formami antioxidantů. Zahušťováním se například úplně zbytečně vylučuje obsah blahodárně působící kyseliny olejové (omega-9) která je známá díky olivovému oleji.


Kombinované omega 3-6-9


Přináší kombinace omega-3-6-9 zdravotní výhody?

Spíše naopak, přidávání omega-6 mastných kyselin nemá žádný význam, protože jsou přítomny v potravě ve velkém nadbytku. Právě velký nadbytek omega-6 mastných kyselin v současné potravě (slunečnicový, řepkový olej) je důvodem k vyvážení jejich škodlivé nerovnováhy omega-3 mastnými kyselinami. V konečném důsledku přidávání omega.6 mastných kyselin snižuje zdravotní přínosy omega-3 a tedy i celkově přínos konzumace takového doplňku výživy.

Přidávání omega-9 do výživových doplňků stejně nemá smysl, je to luxusní vyhazování peněz. Nejbohatším přirozeným zdrojem omega-9 mastných kyselin je čerstvý olivový olej. Obsahuje až 75% kyseliny olejové (omega-9) a nepostradatelné flavonoidy. Jistě uznáte, že není třeba ho balit do kapslí, přidávat do výživových doplňků a pak za to řádně zaplatit. Olivový olej má přece své místo ve zdravé kuchyni v podobě panenského za studena lisovaného oleje s typickou lahodnou chutí.


Přirozený vysoce čištěný rybí olej


Optimální možnost podávání omega-3 kyselin představují přirozené, obsahově nezměněné, vysoce čištěné rybí oleje. Výhodou přirozeného vysoce čištěného rybího oleje zbaveného jakýchkoliv zápachů a všech toxinů je komfortní užívání po čajových lžičkách a hlavně velmi jednoduché podávání menším dětem a starším lidem, kteří mohou mít problémy s polykáním kapslí. Přídavek přírodní ovocné aroma nemaskuje žádný zápach, jen zajišťuje skvělou chuť a oblibu u dětí.

Přirozený rybí olej obsahuje 30% EPA a DHA a zbytek tvoří také velmi prospěšné mastné kyseliny: alfa-linolenová ALA (omega-3) a kyselina olejová OA (omega-9) které rovněž přispívají k příznivým účinkem na zdraví. Navíc obsahuje biologicky účinnější přirozené formy vitaminů a přirozené antioxidanty.

Hlavním důvodem pro doporučení přirozených, vysoce čištěných rybích olejů je vyvážený poměr jednotlivých přirozených nutričních látek, příjemná chuť a lehké podávání a vysoká oblíbenost iu malých dětí, které umí nejlépe ocenit příjemnou chuť.

Výhodou přirozeného oleje je možnost dopřát si podstatně vyšší dávky omega-3 mastných kyselin jako při užívání kapslí. Užívání kapslí zajišťuje z hlediska přijatého množství jen nutriční minimum. Dávka 1 g rybího oleje denně (1 tobolka) pro dospělé není dostačující na postřehnutelné zlepšení zdravotního stavu. Zkuste se zamyslet, kolik by Vás stálo užívání 10 kapslí rybího oleje (10x500mg = 5g) a 1 polévkové lžíce (cca 5g) rybího oleje denně?

Pro mnoho lidí, zejména s alergiemi, atopickým ekzémem, syndromem suchého oka, autioimunitnými onemocněními, revma, kardiovaskulárními chorobami, trpících vysokým krevním tlakem a cukrovkou by se měl optimální příjem čistých omega-3 mastných kyselin pohybovat v rozmezí 2 až 4g denně, kdy se již dosahuje nejen preventivní ale i žádoucí léčebný efekt. Užívání 5 a více kapslí denně není výhodné ani z praktického hlediska a cena kapslových forem je také podstatně vyšší.

Doporučujeme Vám vysokočistený rybí olej z celých arktických tresek, úplně zbaven zápachu, absolutně čerstvý. Je nejbohatší přirozený, lehce stravitelný zdroj obsahující až 40% omega-3 mastných kyselin. Vyráběný na Islandu, kvalita potvrzena nezávislými akreditovanými laboratořemi na Slovensku. Nejvyšší stupeň čistoty HP (High Purity). Více o produktech si přečtěte v sekci:

Omega 3 HP Natural bez příchutě

Omega 3 HP Natural pomeranč

Omega 3 HP Natural citron

Omega 3 HP Natural BABY

Omega 3 HP Natural s organicky vázaným jódem

Omega 3 HP Natural + D


 


Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra - www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Home » Produkty prodej » Omega-3 HP Natural + D z treščích jater » Jak si vybrat vhodné omega-3?