Jako škodí aspartát a glutamát

Home » Zajímavosti » Aspartam » Jako škodí aspartát a glutamát

Jak škodí aspartát a glutamát


Aspartát a glutamát (soli kyseliny asparagová a glutamové) působí jako neurotransmitery (přenašeče nervových vzruchů) v mozku mechanismem zprostředkování přenosu informace z neuronu na neuron. Tyto dvě látky umožňují průnik (influx) iontů vápníku do nitra buněk. Velký nadbytek vápníku uvnitř buněk způsobuje nadměrné volné radikálové reakce a tím nervové buňky poškozuje. Dlouhodobější poškozování vede k zániku buněk. Z tohoto důvodu se aspartát a glutamát nazývají neuroexcitotoxínmi. Přílišná excitace - podrážděnost neuronů vede k jejich poškození a zániku. Velká část nervových buněk (75 procent a více) je zničena dříve než se projeví první klinické příznaky navenek. To znamená že člověk zpozoruje první příznaky, když je už poměrně pozdě. Je to proto že mozek dokáže zaniklé neurony funkčně nahrazovat novými náhradními vazbami mezi buňkami. Tím je funkce mozku zachovávána dost dlouhou dobu bez viditelných projevů. I proto je toto skryté, zpočátku nepostřehnutelné poškozování mozku přebytky aspartátu a glutamátu velmi zákeřné.
Mozková krevní bariéra (hematoencefalická bariéra), která chrání mozek před průnikem nadbytku glutamátu, aspartátu a před průnikem toxinů z krevního oběhu není v dětství ještě úplně vyvinutá, takže nedokáže účinně ochránit jednotlivé oblasti mozku před proniknutím těchto látek z krevního oběhu. Pro děti jsou proto aspartát a glutamát mnohem nebezpečnější a škodlivější iv mnohem nižších dávkách. Přitom právě děti od útlého věku konzumují různé potraviny a multivitaminové pastilky s obsahem zdrojů kyseliny asparagová - náhradního sladidla aspartamu.
Některé z mnoha chronických onemocnění, které se často objevují v souvislosti s dlouhodobým působením nadbytku excitačních aminokyselin:

 

• Roztroušená skleróza
• Amyolaterálna skleróza
• Epilepsie
• Alzheimerova choroba
• Parkinsonova nemoc
• Hypoglykémie
• Demence
• Mozkové léze
• neuroendokrinní poruchy
• Autismus
• Hormonální poruchy
• Ztráta vlasů
• Hypoglykémie

 

Riziko je vysoké zvláště u vnímavých osob: novorozenců, dětí, těhotných žen, starších osob a osob s existujícími chronickými onemocněními. Americká Federace Společností experimentální Biologie (FASEB), která se obvykle vyjadřuje k problematice v podobné linii prosazované americkým Úřadem pro bezpečnost potravin (FDA), v jednom z posledních prohlášení uvedla prohlášení odlišující se od FDA:

 

"Je prozíravé vyhnout se dietetickým doplňkem obsahujícím L-glutamovou kyselinu u těhotných žen, novorozenců a dětí. Existence důkazů o potenciálních endokrinních reakcích, například zvýšené hladině kortizolu a prolaktinu a současně rozdílné reakci mezi muži a ženami by mohlo poukazovat na endokrinní souvislosti. Proto by se měli vyhýbat aditiv s glutamové kyselinou ženy ve fertilním věku au osoby s dotčenými onemocněními. "
Kyselina asparagová má stejně škodlivé účinky na tělo jako glutamová kyselina. Takže výše uvedená prohlášení vyzývající k vyhýbání se glutamanu platí stejně pro kyselinu asparagovou pocházející z aspartamu.
Přesný mechanismus akutních reakcí na nadbytek volného glutamátu a aspartátu je předmětem pokračujících diskusí. Podle zprávy uváděnou americkým Úřadem pro bezpečnost potravin (FDA) tyto reakce zahrnují:

 

• Bolesti hlavy, migréna
• Nevolnost
• Bolesti břicha
• únavnost (způsobená blokováním průniku dostatku glukózy do mozku)
• Poruchy spánku
• Poruchy vidění
• Návaly strachu
• Deprese
• Astma, těžké dýchání

 


Jedním z běžně uváděných účinků osob postižených účinky aspatámu je ztráta paměti. Je ironií, že v roce 1987 právě firma G.D. Searle, výrobce aspartamu, podnikl výzkum léku bránícímu ztrátě paměti způsobené poškozením excitačních aminokyselin. Dr. Blaylock je jedním z mnoha vědců a lékařů kteří jsou přesvědčeni o škodlivém účinku excitačních aminokyselin pocházejících z aspartamu a glutamátu přijatého v potravě.

Mezi významné expertů kteří poukazují na poškození způsobené aspartam a glutamátem patří také Adrienne Samuels, Ph.D., experimentální psycholožka specializující se na výzkumný design, Prof. Olney, z oddělení psychiatrie Lékařské fakulty Washingtonské Univerzity, vědecký neurolog a výzkumník, jeden z nejpřednějších světových autorit v excitotoxínoch (v roce 1971 informoval společnost GD Searle o objevu špongióznych dutin v mozcích myší způsobených kyselinou asparagovou).


Diketopiperazin (DKP)


Diketopiperazin je vedlejší produkt metabolismu aspartamu, vzniká sloučením dvou molekul aminokyselin do cyklické formy. Poukazuje se na souvislost výskytu mozkových nádorů a diketopiperazin jako metabolitem aspartamu. Dr. Olney zjistil, že diketopiperazin se mění ve žlučníku na sloučeninu podobnou nitrózomočovine se silnými karcinogenními účinky způsobujíc nádory mozku. Někteří autoři uvádějí že DKP nevzniká jen v těle, může vznikat i při delším skladování.

G.D. Searle provedla bezpečnostní studie zkoumající účinky DKP na zvířatech. FDA našla četné chyby ve způsobu jak se prováděly, například smíšené zvířata, záměny skupin, vzorky na patologii se ztratili z důvodu nevhodného zacházení. Tyto chyby v provedení experimentů vysvětlují proč obě skupiny testovaných a kontrolních zvířat měli 16-krát vyšší výskyt nádorů mozku ve srovnání s běžným výskytem v experimentech stejného trvání.
V ironickém zvratu, krátce po těchto experimentálních chybách FDA pověřila firmu GD Searle vyvinout standardní pravidla pro správnou laboratorní praxi.
Toxikologický dr. Jacqueline Verrett uvedla v prohlášení před americkým senátem údaje, že DKP způsobuje polypy dělohy a mění složení krevního cholesterolu.

 


Aspartam - sladké utrpení
NEDOPŘÁVEJME ho našim dětem


 

 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

 
Home » Zajímavosti » Aspartam » Jako škodí aspartát a glutamát