Jak překonat sezónní alergie?

Home » Zajímavosti » Jak překonat sezónní alergie?

Jak snadněji překonat období alergií?


Alergické reakce jsou charakteristické nepřiměřeně intenzivní reakcí imunitního systému na různé látky z prostředí. Nejúčinnější ochranou je vyhýbání se kontaktu s alergeny - látkami spúšťajúcimi alergie. Jelikož úplné zamezení kontaktu s alergenem není možné, v úvahu přicházejí preventivní opatření zmírňující průběh alergií. K lepšímu překonání období výskytu alergie může pomoci vhodně přizpůsobena strava a také aplikace léčivých rostlin. Jednotlivé výživová opatření je třeba provést v předstihu. Které potraviny a jejich účinné složky dokáží nejúčinněji pomoci snáze překonat období alergií?


Flavonoidy


Představují účinnou přírodní zbraň proti alergiím. Flavonoidy nejen podporují antioxidační účinky vitaminu C ale podle japonských výzkumníků zejména kvercetin ale i resveratrol a katechiny tlumí uvolňování histaminu, látky odpovědné za zarudnutí, otok sliznic a pocit svědění při alergii. Na rozdíl od jiných látek potřebují flavonoidy jistý čas aby se projevil jejich účinek. Proto je vhodné přizpůsobit výběr vhodných potravin nejméně dva týdny před očekávaným začátkem sezóny výskytu alergických projevů.

Přírodními zdroji quercetinu jsou česnek a cibule, barevné ovocné slupky, červené hrozny, černý rybíz a plody černého bezu. Tmavé červené víno je bohatým zdrojem resveratrolu. Nejvíce katechinů, které také pomáhají zmírňovat alergie, obsahuje zelený čaj.

Upřednostňujte přirozené potraviny před doplňky ve formě kapslí. Podstatně vyšší vstřebatelnost a tím i biologická účinnost zajišťuje aglykonových forma flavonoidů vyskytujících se přirozeně v ovoci. Zpracováním se aglykonových vazba rozkládá.


Ananas


Účinky enzymů při štěpení imunitních komplexů doprovázejících zánětlivé a alergické reakce jsou dobře známy. Čerstvý ananas nebo ananasová šťáva jsou jedinečnými zdroji bromelainu, enzymu příznivě působícího při zánětech a opuchliny. Odborníci na výživu doporučují bromelain i na zmírnění alergických reakcí.


Ryby a rybí olej


Při kontaktu sliznice s alergenem imunitní systém spouští reakci. Dochází k uvolnění látky zvané imunoglobulin E (IgE) a histaminu. Dlouhodobě podávané omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem EPA a DHA snižují tvorbu imunoglobulinů a tím zmírňují intenzitu alergické reakce. Přirozeným zdrojem EPA a DHA jsou tučné severské ryby nebo čistý rybí olej který je v současnosti dostupný už i dezodorizovaný - zbaven nepříjemného zápachu.


Kopřiva dvoudomá


Pokud si byste si měli vybrat jedinou rostlinu proti alergiím, byla by to právě Kopřiva dvoudomá. Historicky se používala jako protizánětlivý prostředek v léčbě onemocnění močových cest, revmatu a astmatu. Němečtí výzkumníci objevili schopnost kopřivy zmírňovat projevy sezónních alergií. Jejich zjištění potvrdila dvě další nezávislé studie, poslední z roku 2009.

Kopřiva potlačuje několik klíčových faktorů zprostředkujících příznaky sezónní alergie. Blokuje účinek histaminu, inhibuje enzym cyklooxygenázu COX-1 a COX-2 potřebný na tvorbu zánětlivých látek, také tlumí aktivitu syntetázy PG-D2 (HPGDS), společného enzymu pro více zánětlivé mechanismy.

Preventivně se doporučuje začít s užíváním 2 až 4 týdny před nástupem alergické sezóny. Účinné jsou stejně listy i kořen Kopřivy.
Zdroj: Roschek B.et al.: Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergica rhinitis; Phytother.Res.2009, Jul; 23 (7) :920-6.


Česnek a cibule a mohou zastavit alergii dříve než vznikne


V obou rostlinách se nachází flavonoid kvercetin zpomalující průběh alergické reakce. Česnek a cibule dosahuje téměř srovnatelnou účinnost v úlevě sezónních alergií jako Kopřiva dvoudomá. Nejvíce quercetinu obsahuje červená cibule, méně žlutá minimum světlé odrůdy. Obsah quercetinu v červené cibuli je přibližně 1,5%. Tepelnou úpravou se ztrácí přibližně polovina obsahu.

Zdroj: K.Grzelak et al.: Content of quercetin glycosides and fructooligosaccharides in onion stored in a cold room; J.Eur.FoodRes.Vol.228, No.6, 2009.


Lékořice


Kořen Lékořice se používá od dávných dob po celém světě. V současnosti se intenzivně studují účinky této rostliny při onemocněních jakými jsou žaludeční vředy, rakovina, astma a alergie. Obvykle se podává čaj v období nepřesahujícím 3 až 4 týdny. Konzumace vyšších dávek se nedoporučuje lidem s vysokým tlakem kvůli mírného zvyšování tlaku. Mnohé cukrovinky se lékořicí prodávané v potravinách obsahují náhradu, anýz a proto nejsou účinné.


Kalcium a magnézium


Dva základní minerály udržují celkové zdraví a zároveň se doporučují při zmírňování alergií. Mnoho lidí trpí jejich nedostatkem zejména pokud konzumují málo mléčných výrobků. Vhodným přirozeným zdrojem jsou vybrány minerální vody se zvýšeným obsahem kalcia a magnézia.


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

 

 

Home » Zajímavosti » Jak překonat sezónní alergie?