Olivový olej proti chřipce

Home » Zajímavosti » Olivový olej proti chřipce

Olivový olej proti chřipce


Japonští vědci objevili mechanismy antivirových účinků olivového oleje proti obávaným virem chřipky A (H1N1).


 

Čistý, mechanicky lisovaný, panenský olivový olej není jen lahodnou přísadou mnoha chutných jídel ale zároveň má i výjimečné postavení mezi rostlinnými oleji pro své jedinečné nutriční vlastnosti a blahodárný vplv na zdraví. Množství blahodárných účinků olivového oleje na zdraví přitahuje pozornost vědců aby odhalovaly další tajemství jeho účinků. 


Hydroxytyrozol - přirozený zabíječ virů chřipky



Jedním z posledních objevů roku 2009 je antivirový účinek olivového oleje.

Japonští vědci zkoumali jednu z molekul nacházející se v olivovém oleji zvanou hydroxytyrozol. Hydroxytyrozol je molekula strukturálně podobná flavonoidům. Vzniká po rozštěpení flavonoidních glykosidů oleuropeínu. Je známo, že oleuropein chrání olivy před infekcemi, plísněmi a oxidací. Panenský olivový olej je velmi stabilní vůči oxidaci nejen pro obsah přirozených tokoferolů - vitaminu E ale hlavně díky obsahu oleuropeínu který olej přirozeně chrání před oxidací a rozkladem. Během skladování a stejně po konzumaci oleje dochází k odštěpení cukerná složka z molekuly oleuropeínu pokud vzniku samotného hydroxytyrozolu.

Hydroxytyrozol


Hydroxytyrozol se vyznačuje antivirovými účinky proti viru HIV-1, váže se virové glykoproteiny, mění jejich strukturu a tím znemožňuje průnik virů do buněk (Bao et al., 2007; Lee-Huang et al., 2007).

Na základě předchozích výsledků se rozhodli japonští vědci vyzkoumat účinek hydroxytyrozolu na virus chřipky typu A. Mezi více hodnocených virů zjistili že hydroxytyrozol účinkuje zejména proti virům vytvářejícím glykoproteinové obaly. Hydroxytyrozol v koncentracích 0,1 až 10 mcg / ml účinně snižoval množení virů chřipky typu H1N1, H3N2 a H5N1. Pozorováním tvaru virů pod elektronovým mikroskopem byly zjištěny změny typických eliptyckých, sférických a vláknovitých tvarů Vironal vlivem hydroxytyrozolu. Tato studie poprvé potvrdila antivirový účinek hydrohytyrozolu na viry chřipky.

Zdroj: K. Yamada et al.: AntiVir Res., July 2009, Vol.83 ,1,35-44.


Jak poznám že olivový olej obsahuje hydroxytyrozol?

Stačí velmi jednoduchá ochutnávka oleje, čím je olej hořčí, tím více oleuropeínu a hydroxytyrozolu obsahuje.


Jaké mnnožstvá se doporučují v prevenci chřipky?


Podle výsledků několika studií se doporučuje konzumonvať denně 15 až 25 g panenského olivového oleje.


Vakcinace proti chřipce nebo přirozená obrana?


Po přečtení několika článků o přirozených mechanismech obrany proti chřipce na naší stránce můžeme s jistotou nechat správné rozhodnutí na Vás.


Přečtěte si také články:

 

Bez černý proti chřipce

Chřipka - komplexní nutraceutická prevence


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Home » Zajímavosti » Olivový olej proti chřipce