Sójové mléko zdravá náhrada?

Home » Zajímavosti » Sójové mléko zdravá náhrada?

Sójové mléko zdravá náhrada?


Použití hydrogenovaného nebo částečně hydrogenovaného sojového oleje na výrobu sójových nápojů - náhrad mléka.

Až do roku 1970, byl kokosový olej používaný ve většině potravinářských výrobků při nichž bylo třeba dosáhnout požadovanou bohatou máslovou chuť, texturu a hlavně stabilitu před oxidací. V současnosti začíná převládat názor že procento obětí obezity, metabolických poruch a srdečně-cévních onemocnění se výrazně zvýšilo právě v období kdy se nahradilo používání kokosového oleje za levnější, částečně hydrogenovaný sójový olej.

Při hydrogenaci sójového oleje dochází k přeměně přirozených, zdraví prospěšných tuků na škodlivé trans-formy tuků. Přibližně v období 1990 si vědci uvědomili, že hydrogenace sojového oleje za účelem zvýšení stability a odolnosti proti oxidaci, zachování čerstvosti skladované potraviny, považována za zdravější výživu je ve skutečnosti pro naše tělo škodlivá.

Hydrogenovaný nebo parciální (částečně) hydrogenovaný sójový olej má vyšší bod tání, tedy vyšší tepelnou odolnost proti přepalování, používá se jako přídavek do tukového pečiva (například rohlíky), na smažení jako fritovací rostlinný olej.

Parciální hydrogenovaný sójový olej jako chemicky stabilnější forma tuku se často s oblibou používá také jako tuková složka při výrobě takzvaných sójových mlék - práškových nápojů používaných jako rostlinná náhrada kravského mléka. Tyto nápoje jsou propagovány jako zdravá výživa. Ve skutečnosti jsou to velmi nevhodné, zdraví poškozující potraviny, které nespadají do sortimentu prodejen se zdravou výživou. Proč?

Trans-tuky vznikající při hydrogenaci jsou zodpovědné za pokles hladiny "dobrého" cholesterolu (HDL) a zvýšení hladiny "rizikového" cholesterolu (LDL). Jako molekuly s odlišným, nepřirozeným tvarem blokují v těle enzymatické procesy, zpomalují látkovou výměnu a celkově přispívají k nárůstu metabolických onemocnění, zvyšují riziko srdečních chorob, mrtvice, atd.. Trans-mastné kyseliny mohou způsobit obezitu, cukrovku, koronární nemoci, nervovou degeneraci, snížení duševního výkonu.

Hydrogenované rostlinné oleje působí jako tichý zabijáci. Trans-tuky pracují jako jed a naše tělo se od nich neví chránit, nikdy předtím lidé takové tuky nekonzumovali, metabolismus není přizpůsoben. Dlouhodobé účinky těchto olejů jsou nyní viditelné a proto vědci varují před nadměrným používáním potravin které tyto tuky obsahují.


Sušené sójové mléko - zdravá náhražka kravského mléka?


Vždyť přece neobsahuje cholesterol, má relativně nižší obsah tuku než kravské mléko, navíc obsahuje přidány vitaminy a minerály.

Výrobci prezentují takové výrobky jako zdravou náhradu kravského mléka, patřící do skupiny přírodních rostlinných produktů, neobsahující cholesterol, laktózu, přirozeně bezlepkovou. Mezi další propagované přednosti patří vysoká výživnost, lehká stravitelnost a snadná příprava. Zdánlivě výjimečně zdravá potravina.


Podívejme se na tuto potravinu více do hloubky, ve smyslu nových poznatků.


V první řadě ve většině případů taková rostlinná sójová náhrada mléka obsahuje hydrogenované rostlinné oleje, obvykle hydrogenovaný sójový olej obsahující škodlivé trans-formy tuků vznikající při hydrogenaci. Trans tuky jsou z hlediska aterosklerózy (depozice v cévách) daleko více rizikové než samotný cholesterol, navíc blokují energetický metabolismus.
 

Sójový olej bez úpravy hydrogenací by rychle oxiduje, rozkládal se. Ve srovnání s tuky kravského mléka obsahují rostlinné tuky sójových náhrad mléka vysokou převahu omega-6 mastných kyselin, která přispívá k nerovnováze práce imunity ve prospěch nadměrného posílení zánětlivé reaktivity.

Další složka: kukuřičný sirup někdy uváděn i jako glukózo-fruktózový sirup - vyráběný fermentací geneticky modifikované kukuřice, má vysoký obsaho fruktózy, levná náhrada, šest-krát sladší než třtinový cukr, nejčastěji používaná sladivé přísada nejen do sójových náhrad mléka. Riziko posílení aktivity nitrobuněčných patogenů. Zvýšený příjem jednoduchých cukrů přispívá k epidemii metabolických onemocnění a obezity.

Regulátor kyselosti fosforečnan draselný snižuje vstřebávání vápníku, stejně nepřispívá ke zdravé výživě.


Jak si správně vybrat sójovou nebo jinou náhradu mléka v práškové formě?


Pozorně čtěte složení výrobku. Výrobek nesmí obsahovat částečně hydrogenovaný nebo hydrogenovaný rostlinný olej. Je to vůbec možné? Výrobek by přece při skladování mohl rychle ztratit čerstvost, zoxidovat.


Sójové mléko v tekuté formě


Sójové mléko v tekuté formě představují vhodnější alternativu chemicky upravených práškových forem. Chemická úprava tuků není nutná, jejich konzumace by však měla být v omezené míře pro obsah izoflavonů s goitrogénným účinkem (poškozujícím činnost štítné žlázy). Existuje množství důkazů, že některé z izoflavonů nalezené v sóji, včetně genisteinu a equolu jsou inhibitory štítné peroxidázy, enzymu který přeměňuje T3 na T4 (hormony štítné žlázy).
Sójové mléko v tekuté formě - ano, ale v omezeném množství jako doplněk stravy.


Kokosové mléko


Alternativou takových rostlinných nápojů ze sóji využívajících přirozené formy nasycených tuků, které jsou stabilní, nepotřebují hydrogenaci a neobsahují trans-formy tuků může být například sušené kokosové mléko - nápoj vyrobený z pravého kokosového extraktu - kokosového mléka.


Jakým sójovým náhradám mléka je lepší se vyhnout?


Příklad výrobku, sójové náhražky mléka v prášku, který složením určitě nepatří mezi produkty zdravé výživy:

Složení: částečně hydrogenovaný sójový olej, sušený kukuřičný sirup, tepelně upravená sója, lecitin, vápník, regulátor kyselosti fosforečnan draselný, emulgátor E 471, látka zabraňující protispékavá oxid křemičitý, barviva E 160b a E 100, přírodně identické aroma.

Často bývá na výrobcích ve složení deklarován jen nespecifikovaný "rostlinný tuk" - výrobci záměrně neuvádějí jaký rostlinný tuk, obvykle takový výrobek obsahuje hydrogenovaný sójový nebo řepkový olej.


 

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  -  www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Home » Zajímavosti » Sójové mléko zdravá náhrada?