Vysoký krevní tlak a onemocnění krevního oběhu patří mezi typické civilizační onemocnění. V průmyslově vyspělých zemích je vysoký krevní tlak nejčastější příčinou úmrtnosti na onemocnění srdce a krevního oběhu. Už ze samotné charakteristiky vysokého krevního tlaku jako civilizačního onemocnění je zřejmé, že za vznik vysokého krevního tlaku jsme v první řadě odpovědni svým nezdravým životním stylem a nevhodnou výživou. Odůvodňovat vysoký krevní tlak dědičnými vlohami může připomínat kapitulaci bez boje. O prevenci vysokého tlaku se můžete dočíst v mnoha publikacích. Snad nejčastějšími preventivními doporučeními jsou dostatek tělesného pohybu, vyhýbání se stresu, abstinence kouření, přiměřená tělesná hmotnost a samozřejmě vhodná výživa. A právě vhodné výživě se budeme věnovat více az úplně nového pohledu.
Pokud si položíme otázku "čemu se vyhýbat při vysokém krevním tlaku?" Absolutní většina z nás uvede zvýšenému příjmu cholesterolu a vysokým hladinám cholesterolu v krvi. Při otázce "jak snížit cholesterol?" Bez zaváhání většina z nás odpoví vyhýbáním se živočišným tukům a nahrazením jejich konzumace rostlinnými tuky.
Jen málokdo z nás si uvědomí, že hladiny cholesterolu jsou geneticky nastaveny složitými mechanismy a opatření omezující příjem cholesterolu z potravy budou připomínat spíše boj s větrnými mlýny. To je jeden z důvodů, proč se tak často sahá po tabletách. Ve skutečnosti cholesterol v potravě ovlivňuje hladinu v krvi jen minimálně. Pokud z potravy úplně vyloučíme přísun cholesterolu, vůbec tím neovlivníme vlastní tvorbu cholesterolu - a ta je pro jeho hladinu rozhodující. Vajíčka byla v minulosti při nízkocholesterolové dietě prakticky vyloučeno. Nejnovější výzkumy však zjistili že pokud konzumujeme potravu bohatou na obsah cholesterolu, střevní sliznice zareaguje snížením jeho vstřebávání. Platí to samozřejmě i opačně, pokud je zcela zříkat cholesterolu, naše tělo se přizpůsobí a začne si cholesterol vyrábět samo.
Namísto zmiňovaného boje s větrnými mlýny bude přirozenější a účinnější vytvořit z cholesterolu - zlého pána, přátelský, tělu užitečný cholesterol. Určitě jste slyšeli o takzvaném dobrém, HDL a rizikovém, LDL cholesterolu. Nejnovější poznatky vědců zjistili že důležitější než celková hladina je samotné složení cholesterolu a přítomnost zánětu jako faktoru umožňujícího cholesterolu vytvářet usazeniny v cévách a následně způsobovat vysoký tlak.
Pravidelnou fyzickou aktivitou pomáháme v přirozené proměně rizikového LDL cholesterolu na ochranný HDL cholesterol. Z dietních opatření vedoucích k prevenci a snížení krevního tlaku jsou nejdůležitější výběr vhodné potravy a upřednostňování prospěšných tuků.
Usazování cholesterolu v cévách je důsledkem použití náhradního, rezervního reparačního (opravného) mechanismu, vytváření takzvaných "záplat" na poškozených místech.
K usazování cholesterolu (tvorbě "záplat") však dochází jen v případě nedostatku kolagenu jako nejdůležitější bílkoviny zajišťující přirozenou obnovu poškozených míst v cévách. Na tvorbu kolagenu je nezbytný dostatek esenciální aminiokyseliny - lysinu a zároveň dostatek kyseliny askorbové - vitamínu C. Nedostatek obou uvedených výživových složek snižuje tvorbu kolagenu a nutí tělo sáhnout po náhradních opravných mechanismech, kterými jsou fosfolipidové a lipoproteinové sedimenty (takzvané cholesterolové záplaty).
Zajištění dostatečného příjmu antioxidantů, vitamínu C, lysinu správný poměr nenasycených tuků (omega-6 a omega-3 3-4:1) a omezení tvorby škodlivých peroxylipidov - zoxidovaných forem tuků (snížením časté konzumace polynenasycených tuků - slunečnicový, sójový a řepkový olej) je pro zachování zdravých cév a normálního krevního tlaku klíčové.
Zažité klišé "vyhýbejte se konzumaci nasycených tuků a cholesterolu" se současným masivním předepisováním statinů - léků na snížení cholesterolu nejenže nevede ke snížení srdečně cévních onemocnění ale způsobuje množství dalších zdravotních komplikací a nemocí (statiny - rakovina, kardiomyopatie, demence).
Jsou opravdu všechny živočišné tuky špatné? Dělení tuků podle původu v prevenci vysokého krevního tlaku nemá význam, představuje příliš jednostranný pohled a může spíše zavádět. Eskymáci neznají srdečně cévní onemocnění a přitom konzumují jen živočišné tuky. Japonci z Okinawy si dopřejí vepřové a mají TEŽ nejnižší výskyt cévních onemocnění. Kde jsou tedy skutečné příčiny vysokého tlaku? Na tuky se netřeba dívat jako na živočišné a rostlinné. Podívejme se na tuky jako na vhodné, prospěšné a rizikové. Tuky jsou jednoduše velmi důležité pro naše zdraví, netřeba se jich bát, důležitější je vědět jaké tuky konzumovat v jaké míře.
Představují v současnosti dieteticky nejčastěji doporučované rostlinné oleje s pervahou polynenasycených tuků (více než 50%!) A převládá názor že by měly být upřednostňovány před konzumací živočišných tuků.
Uvedené rostlinné oleje jsou zdroji výrazné převahy omega-6 mastných kyselin. Omega-6 mastné kyseliny jsou na jedné straně třeba jako zdroje na tvorbu zánětlivých faktorů podílejících se eliminace patogenů, také látek zabezpečujících srážlivost krve (tromboxanu) a látek zužujících cévy, jejich nadbytečná konzumace však vytváří škodlivé peroxilipidy a volné radikály. Konzumace těchto tuků v nadbytku vede k jejich využití nejen jako zdrojů pro řízení více biologických procesů, ale dochází k jejich využití jako potencionálně rizikových zdrojů energie!
Nadměrná konzumace polynenasycených tuků ve snaze vyhnout se živočišným tukům vede k tvorbě volných radikálů, posílení zánětlivých procesů, zužování cév a zvýšené srážlivosti krve. Posílení zánětlivých procesů v cévách, zúžení cév a vysoká srážlivost krve poškozují cévní stěny a spôsobjú usazování cholesterolu a následně zvýšený cévní odpor - vznik vysokého krevního tlaku.
Přesto, že je to živočišný tuk, konzumací potravy bohaté na rybí tuk výrazně přispíváme ke snížení krevního tlaku. Proč? Rybí tuk je nejbohatším zdrojem takzvaných omega-3 nenasycených mastných kyselin. Naše tělo používá tyto mastné kyseliny na tvorbu látek snižujících srážlivost krve, látek uvolňujících napětí cév a látek snižujících záněty. Všechny uvedené účinky rybího tuku společně působí proti tomu aby se cholesterol stal zlým pánem a mohl se usazovat v cévách a následně způsoboval vysoký krevní tlak.
Nejbohatšími zdroji prospěšných omega-3 tuků jsou tučné severské ryby, losos, sardinky treska. Při vysoké převaze konzumace rostlinných tuků s převahou omega-6 konzumace ryb 2x týdně nemusí stačit. Proto v současnosti existují také přirozené, vysoce čištěné rybí oleje zbavené jakéhokoliv zápachu, jejichž konzumací dokážeme účinně a přirozeně vyvážit zdraví škodlivou vysokou převahu omega-6 tuků.
Olivový olej je velmi vhodnou potravinou účinně snižující krevní tlak. Lidé pravidelně konzumující olivový olej v oblastech Středozemního moře mají podstatně nižší výskyt vysokého tlaku a srdečně cévních onemocnění.
Proč olivový olej snižuje krevní tlak?
Z hlediska lidské výživy je olivový olej nejvhodnějším olej rostlin původu. Olivový olej je nejbohatším zdrojem kyseliny olejové, obsahuje až 75% této mononenasycených mastných kyselin přímo působící na snížení krevního tlaku. Zároveň obsahuje pouze 8% omega-6 mastných kyselin zužujících cévy, dokud slunečnicový, sójový a řepkový olej obsahují až do 50% omega-6. Olivový olej lisovaný za studena navíc obsahuje flavonoidy, typické nahořklou příchutí oleje a nazelenalé barvou. Flavonoidy působí ochranně před přeměnou cholesterolu na rizikový a tedy zabraňují jeho usazování v cévách.
V současnosti se dlouhodobě uprednosňuje konzumace rostlinných másel a margarínů před kravským máslem. Srdečně cévní onemocnění i přes tomuto opatření zastávají první místo. Nejnovější poznatky vědců přehodnocují doporučení a poukazují na nevhodnou a vysokou převahu omega-6 v rostlinného másla i na přítomnost velmi škodlivých trans-forem mastných kyselin vznikajících při průmyslovém zpracování rostlinných tuků. Právě trans-formy mastných kyselin pocházející z rostlinných náhrad kravského másla a potravin obsahujících takzvané skryté tuky zapříčiňují zvyšování hladin rizikového cholesterolu a přispívají ke vzniku vysokého tlaku a civilizačních onemocnění.
Návrat k přirozeným potravinám doprovázen střídmostí bude po desetiletích experimentů s nepřirozenými náhradami potravin nejvhodnější cestou pro naše zdraví.
Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra - www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.