Chlorella je bohatým zdrojem živin. Obsahuje 60-70% bílkovin, 8% vlákniny, 2% oligo-a polysacharidů, 2 až 3,5% chlorofylu, karotenoidní barviva, 10% tuků s obsahem esenciálních mastných kyselin, vitamíny, kyselinu listovou, minerální látky, 1% draslíku a 0,15% železa. Je nejbohatším potravinovým zdrojem chlorofylu.
Zastoupení jednotlivých nutričních složek se může lišit podle podmínek, ve kterých chlorella rostla. Chlorelle vyhovuje stabilní subtropické klima, sluneční svit a čisté prostředí. Nejkvalitnější Chlorelly - se vyznačují nejvyšším podílem chlorofylu a bílkovin. Produkují v subtropické, Pacifiku korálových ostrovů speciální out-door technologií kultivace, řasy dosahují
až 3,7% obsah chlorofylu
zvýšený obsah
proteinů do 70%
a zvýšený obsah karotenoidních barviv. Špičkovou kvalitu dosahují japonští výrobci s nejdelší tradicí výroby.
Chlorella s relativně vyšším obsahem chlorofylu, bílkovin a karotenoidů umožňuje snížit dávkování při zachování stejného očistného a regeneračního účinku. Toto je výhodné zejména při užívání ženami po menopauze a muži u kterých by pro vysoký obsah železa mohlo docházet ke škodlivému hromadění železa. Železo má biologický poločas několik let a téměř vůbec se nevylučuje.
Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra - www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.