Nejčastěji se prodává v lékárnách ve formě kapslí, od různých komerčních výrobců pod názvem obsahujícím označení Omega-3. Kapsle obsahují obvykle 0,5 až 1g rybího oleje standardní jakosti.
V současnosti jsou také dostupné nepřirozené koncentráty omega-3 obsahující více než 50% EPA nebo DHA, často však v nežádoucí, hůře vstřebatelné etylesterovej formě zbavené přirozených vitamínů as přídavky syntetických vitamínů.
Ethyl estery jsou vysoce nestabilní a rozkládají se už během skladování. Přirozeně se v potravinách nevyskytují a proto naše tělo nemá vyvinuté mechanismy pro bezproblémový metabolismus. Studie prokázaly, že ethylestery jsou až 50 krát horší vstřebatelné a enzymaticky se těžší metabolizují. Metabolizovány v nepřítomnosti glycerolu (protože neobsahují molekulu glycerolu) se v těle obtížněji zapojují do metabolismu a nezmetabolizovaná část se stává se zdrojem škodlivých volných radikálů.
Většinou to není možné rozpoznat, nakolik výrobci tuto "maličkost" raději neuvádějí. Neuvádění formy mastných kyselin je podezřelé a může zakrývat nižší kvalitu produktu.
Nakoncentrovanie obsahu EPA a DHA samy o sobě nepřináší žádnou výhodu kromě menšího objemu (velikosti) kapsle a možného snížení denní dávky na jedinou kapsli. Důležitější je, jakou celkovou denní dávku omega-3, v jaké kvalitě av jaké ceně dostanete. Tvrzení výrobců kapslí s koncentráty omega-3 o zbytečné a zatěžující konzumaci ostatních tuků jsou zavádějící, protože v uvedených množstvích mají ostatní tuky zanedbatelný vliv.
Na druhé straně výroba koncentrátů zvyšuje výrobní náklady a mění obsah ostatních přirozených látek. Zahušťováním se ztrácejí přirozené antioxidanty, které se musí nahrazovat syntetickými formami antioxidantů. Zahušťováním se například úplně zbytečně vylučuje obsah blahodárně působící kyseliny olejové (omega-9) která je známá díky olivovému oleji.
Spíše naopak, přidávání omega-6 mastných kyselin nemá žádný význam, protože jsou přítomny v potravě ve velkém nadbytku. Právě velký nadbytek omega-6 mastných kyselin v současné potravě (slunečnicový, řepkový olej) je důvodem k vyvážení jejich škodlivé nerovnováhy omega-3 mastnými kyselinami. V konečném důsledku přidávání omega.6 mastných kyselin snižuje zdravotní přínosy omega-3 a tedy i celkově přínos konzumace takového doplňku výživy.
Přidávání omega-9 do výživových doplňků stejně nemá smysl, je to luxusní vyhazování peněz. Nejbohatším přirozeným zdrojem omega-9 mastných kyselin je čerstvý olivový olej. Obsahuje až 75% kyseliny olejové (omega-9) a nepostradatelné flavonoidy. Jistě uznáte, že není třeba ho balit do kapslí, přidávat do výživových doplňků a pak za to řádně zaplatit. Olivový olej má přece své místo ve zdravé kuchyni v podobě panenského za studena lisovaného oleje s typickou lahodnou chutí.
Optimální možnost podávání omega-3 kyselin představují přirozené, obsahově nezměněné, vysoce čištěné rybí oleje. Výhodou přirozeného vysoce čištěného rybího oleje zbaveného jakýchkoliv zápachů a všech toxinů je komfortní užívání po čajových lžičkách a hlavně velmi jednoduché podávání menším dětem a starším lidem, kteří mohou mít problémy s polykáním kapslí. Přídavek přírodní ovocné aroma nemaskuje žádný zápach, jen zajišťuje skvělou chuť a oblibu u dětí.
Přirozený rybí olej obsahuje 30% EPA a DHA a zbytek tvoří také velmi prospěšné mastné kyseliny: alfa-linolenová ALA (omega-3) a kyselina olejová OA (omega-9) které rovněž přispívají k příznivým účinkem na zdraví. Navíc obsahuje biologicky účinnější přirozené formy vitaminů a přirozené antioxidanty.
Hlavním důvodem pro doporučení přirozených, vysoce čištěných rybích olejů je vyvážený poměr jednotlivých přirozených nutričních látek, příjemná chuť a lehké podávání a vysoká oblíbenost iu malých dětí, které umí nejlépe ocenit příjemnou chuť.
Výhodou přirozeného oleje je možnost dopřát si podstatně vyšší dávky omega-3 mastných kyselin jako při užívání kapslí. Užívání kapslí zajišťuje z hlediska přijatého množství jen nutriční minimum. Dávka 1 g rybího oleje denně (1 tobolka) pro dospělé není dostačující na postřehnutelné zlepšení zdravotního stavu. Zkuste se zamyslet, kolik by Vás stálo užívání 10 kapslí rybího oleje (10x500mg = 5g) a 1 polévkové lžíce (cca 5g) rybího oleje denně?
Pro mnoho lidí, zejména s alergiemi, atopickým ekzémem, syndromem suchého oka, autioimunitnými onemocněními, revma, kardiovaskulárními chorobami, trpících vysokým krevním tlakem a cukrovkou by se měl optimální příjem čistých omega-3 mastných kyselin pohybovat v rozmezí 2 až 4g denně, kdy se již dosahuje nejen preventivní ale i žádoucí léčebný efekt. Užívání 5 a více kapslí denně není výhodné ani z praktického hlediska a cena kapslových forem je také podstatně vyšší.
Doporučujeme Vám vysokočistený rybí olej z celých arktických tresek, úplně zbaven zápachu, absolutně čerstvý. Je nejbohatší přirozený, lehce stravitelný zdroj obsahující až 40% omega-3 mastných kyselin. Vyráběný na Islandu, kvalita potvrzena nezávislými akreditovanými laboratořemi na Slovensku. Nejvyšší stupeň čistoty HP (High Purity). Více o produktech si přečtěte v sekci:
Omega 3 HP Natural bez příchutě
Omega 3 HP Natural s organicky vázaným jódem
Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra - www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.