Pálivou chuť a specifickou sladkou vůni skořice způsobuje obsah těkavých aromatických látek. Kůra obsahuje 0,5 až 1% aromatických silic. Mezi nejvíce zastoupeny patří cinnamaldehyd (60% aromatického oleje z kůry), ethyl-CINNAMAL, cinnamyl-acetát, cinnamyl-alkohol, alfa-bergamotén, methyl-chavikol, metylhydroxychalkón a eugenol který se nachází nejvíce v listech - vonný olej destilovaný z listů skořicovníku obsahuje 80-85% eugenolu.
Skořice obsahuje také kumariny, látky potenciálně nebezpečné ve vyšších dávkách, mohou způsobit poškození jater a ledvin. Obsah kumarinů kolísá podle druhu skořicovníku. Skořicovník ceylonského, Cinnamomum zeylanicum obsahuje zanedbatelné množství kumarinů.
Skořice je velmi silný antioxidant. Porovnáme antioxidační účinky skořice se 6 dalšími kořením: anýz, zázvor, lékořice, máta, vanilka a muškátový ořech a syntetickými antioxidanty používanými v potravinách a krmivech: butylhydrohyanizol (BHA), butylhydroxytoluen (BHT) a Propyl-gallát, skořice zabraňuje oxidaci účinněji než všechny uvedené látky a koření kromě mátového oleje.
Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra - www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.