Skořicový čaj má výrazný hypoglykemický účinek, obsahuje látky s protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Obsah aromatických aldehydů dává skořicová čaje příjemnou nasládlou chuť bez nutnosti dalšího dochucení. Vůně skořicového čaje stimuluje mozkovou činnost k vyšší výkonnosti.
Doporučená účinná dávka na přípravu porce čaje představuje 1 až 3 g mleté skořice zalité 300-500 ml vroucí vody. Po odstání se vytvoří dvě oddělené vrstvy, sedlinu pevných částí třeba oddělit opatrným slitím (bez promíchání) do jiné nádoby.
Nejvýraznějším účinkem skořicového čaje je hypoglykemický efekt - snížení hladiny glukózy v krvi. Čaj se doporučuje konzumovat po jídle aby nedocházelo k nežádoucí výraznější hypoglykémii. Pokud užíváte léky snižující hladinu glukózy - perorální antidiabetika, užívání skořicového čaje je třeba konzultovat s lékařem kvůli sčítání hypoglykemických účinků a možného výskytu závažnější hypoglykémie.
Protizánětlivé a protisrážlivé (protidestičková) účinky skořicového čaje je možné využít i jako přirozenou, podpůrnou součást léčby žilní trombózy nebo jako přirozenou dietní prevenci.
Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra - www.nutraceutica.sk
Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.